Premierul turc: ,,Mi-e milă de greci"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, spune că-i pare rău de ce li se întâmplă grecilor înglodaţi în datorii. Şeful Guvernului de la Ankara este însă reţinut când vine vorba de o eventuală contribuţie financiară a Turciei la fondul de salvare a zonei euro.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, lasă deoparte neînţelegerile istorice cu Atena legate mai cu seamă de problema cipriotă şi spune într-un interviu pentru ,,Bild" că-i compătimeşte pe prietenii ,,greci" pentru situaţia în care se află.

,,Ne pare rău de situaţia dificilă în care se află Grecia pentru că grecii sunt vecinii şi prietenii noştri. Simitis (n.r.- fost premier al Greciei), Karamanlis (fost premier al Greciei) şi Giorgios Papandreu sunt prietenii mei. Duşmănia şi ura nu aduc niciun câştig", a declarat şeful Guvernului de la Ankara.

image

Premierul grec, Giorgios Papandreu, şi omologul turc, Recep Tayyip Erdogan

Stabilitatea financiară a Turciei, apărată

Erdogan s-a arătat însă foarte reţinut când jurnaliştii germani l-au întrebat de o eventuală contribuţie financiară a Ankarei la salvarea zonei euro. ,,Nu vom face nimic din ceea ce ar pune în pericol stabilitatea Turciei. De când mi-am început mandatul de premier, datoria Turciei a scăzut de la 73% din PIB la 45%. Nu abdicăm de la disciplina fiscală pe care ne-aam impus-o", a declarat premierul turc.

Modelul britanic nu-i pe placul turcilor

Erdogan a mai spus că dacă Turcia ar fi acum membră a UE nu ar exclude din principiu, aşa cum o fac britanicii, aderare la zona euro.,,Am evalua mai întâi situaţia, dar în niciun caz nu au exclude posibilitatea (n.r.- aderării la zona euro). Turcia nu ar proceda ca britanicii, spunând ,,Nu" din principiu", a asigurat Erdogan.

Ankara, supărată că Europa i-a întors spatele

Referitor la intrarea Turciei în spaţiul comunitar, şeful Guvernului de la Ankara a admis că unele state membre puternice din Uniune au îngheţat negocierile de aderare, ,,tratând Turcia nedrept".

,,De când sunt prim-ministru, au aderat la UE 12 state, inclusiv partea greacă a Ciprului. Iar de când sunt la putere cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, Turcia nici măcar nu mai este invitată la reuniunile UE, aşa cum se întâmpla în trecut", a declarat Erdogan, subliniind că dacă Europa mai întoarce mult spatele Ankarei şi Turcia îşi va reconsidera poziţia.

Un război turco-israelian, evitat cu sânge rece

image

Flotila Libertăţii, atacată de soldaţii israelieni, în mai 2010

El admite că nici prietenia cu Israelul nu mai este ce a fost cândva din cauza Ierusalimului. ,,Israelul a deteriorat prietenia cu noi prin atacul asupra convoiului umanitar pentru Gaza, în care soldaţii israelieni au ucis nouă turci. Putea fi un motiv întemeiat pentru declanşarea unui război turco-israelian pentru că atacul a avut loc în apele internaţionale. Dar ne-am păstrat sângele rece", a spus premierul Erdogan, insistând că Israelul trebuie să ceară scuze Ankarei şi să ridice embargoul asupra Fâşiei Gaza.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite