Elveţia acuză Germania de tranzacţii ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german,  Angela Merkel, pusă  în dificultate  de politicienii elveţieni
Cancelarul german, Angela Merkel, pusă în dificultate de politicienii elveţieni

Un CD cu date despre evazioniştii germani, oferit pe piaţa neagră, a generat un scandal între cele două ţări vecine. Angela Merkel pare decisă să accepte tranzacţia la negru. Oficialii elveţieni cred că o astfel de achiziţie este ilegală şi de rea-credinţă.

Cancelarul Angela Merkel spune că CD-ul, conţinând date despre evazionişti, merită cumpărat, cu orice risc. „Trebuie să facem totul să obţinem aceste date, dacă sunt relevante", a declarat ea.

În fapt, Merkel „şi-a dat acordul ca autorităţile germane să accepte propunerea", scrie „Der Spiegel". Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Finanţe german, Berlinul „va decide fără întârziere" dacă acceptă, sau nu, tranzacţia.

Afacere lucrativă

Se crede că CD-ul respectiv ar conţine date referitoare la conturile bancare a circa 1.500 de cetăţeni germani care şi-ar fi depozitat banii în Ţara Cantoanelor, încercând să evite plata impozitelor în Germania. Un informator a oferit CD-ul autorităţilor fiscale germane, cerând un preţ de 2,5 milioane de euro.

În 2007, BND, agenţia de informaţii externe a Germaniei, a plătit circa 5 milioane de euro pentru a cumpăra date furate care includeau informaţii despre evazioniştii cu conturi în Liechtenstein.

Ministrul de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat că politica de acum va fi aceeaşi. El a spus însă că trebuie clarificate anumite aspecte legale, înainte ca tranzacţia să poată avea loc.

Decizia din 2007 s-a dovedit profitabilă pentru fiscul german, care a recuperat aproape 180 de milioane de euro de la evazioniştii astfel descoperiţi. De această dată, mostrele oferite arată că pe CD s-ar afla informaţii care ar putea duce la recuperarea a peste 100 de milioane de euro.

„Jaf bancar în haine moderne"

Potrivit „Der Spiegel", ministrul de Finanţe al Elveţiei, Hans-Rudolf Merz, şi-ar fi informat omologul german că autorităţile elveţiene nu vor colabora cu cele germane în situaţii care se bazează pe furtul unor date despre clienţi. Un purtător de cuvânt elveţian a declarat că „o achiziţie de acest fel nu numai că este ilegală, dar este şi de rea-credinţă".

Politicienii elveţieni din Partidul Liberal au acuzat Germania de „tranzacţii cu bunuri furate", în timp ce creştin-democratul elveţian Pirmin Bischof a numit sustragerea de date „o formă modernă de jaf bancar".

O nouă rundă de negocieri privind revizuirea acordului de dublă impozitare dintre Germania şi Elveţia este programată pentru luna martie. Tot atunci ar urma ca cele două părţi să discute posibilitatea ca Elveţia să ofere pe viitor date guvernului german, în cazul în care există suspiciuni de evaziune.

Ministerul de Finanţe de la Berna a lăsat să se înţeleagă că, în cazul în care Germania acceptă tranzacţia la negru, aceste discuţii ar putea fi afectate. „Ceea ce face Germania este ilegal în Elveţia", a declarat un purtător de cuvânt elveţian pentru cotidianul german „Die Welt".

Dilemă morală

Deşi cancelarul Angela Merkel nu a părut până acum dornică să accepte oferta, la începutul acestei săptămâni ea a spus că vrea CD-ul, chiar dacă preţul este mare, şi nu numai din punct de vedere financiar. Potrivit estimărilor, informaţiile respective ar putea duce la recuperarea de către fiscul german a circa 100 de milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite