Elveţia şi Liechtenstein,  în Schengen de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elveţia şi Liechtenstein vor adera, începând de la Crăciun, la spaţiul Schengen, urmând să dispară cu această ocazie controalele la frontierele comune cu statele UE. Decizia definitivă

Elveţia şi Liechtenstein vor adera, începând de la Crăciun, la spaţiul Schengen, urmând să dispară cu această ocazie controalele la frontierele comune cu statele UE.

Decizia definitivă a fost adoptată de miniştrii de interne ai UE la reuniunea Consiliului JAI de la Bruxelles.

Pentru Elveţia integrarea operaţională în spaţiul Schengen se va face înainte de 25 decembrie 2008 pentru frontierele terestre şi în martie 2009 pentru aeroporturi.

Autorităţile elveţiene vor ca integrarea în Schengen să devină efectivă înainte de referendumul privind libera circulaţie a persoanelor, prevăzut pentru februarie 2009.

Elveţienii trebuie să se pronunţe atunci asupra prelungirii acordurilor de liberă circulaţie cu UE, care permit accesul cetăţenilor europeni pe piaţa muncii, cu ocazia extinderii lor pentru Bulgaria şi România.

“Dacă Elveţia nu mai respectă principiul liberei circulaţii a persoanelor sau îi opune obstacole, atunci aceasta va reprezenta o problemă majoră şi trebuie să întrerupem prezenţa Elveţiei în Schengen”, a avertizat comisarul european pentru Justiţie şi Libertăţi, Jacques Barrot.

Totuşi, din punct de vedere juridic, cele două acorduri nu au nimic în comun.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite