Elevii şi studenţii madrileni au protestat faţă de tăierile bugetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Spania
Protest în Spania

Sute de studenţi spanioli s-au adunat joi în Madrid, pentru a protesta faţă de tăierile din bugetul Educaţiei, inaugurând astfel mai multe zile de mobilizare prevăzute până pe 15 mai, zi aniversară a apariţiei în Spania a mişcării "indignaţilor", relatează AFP.

Sindicatul naţional al studenţilor a făcut apel la manifestaţii în mai mult de 50 de oraşe, a declarat liderul sindicatului, Tohil Delgado. Conform lui, mii de studenţi, elevi şi profesori vor adera acestei mişcări în pofida examenelor, notează Mediafax.

"Am convocat manifestaţiile ca răspuns la atacurile împotriva educaţiei publice, fără precedent în ultimii 35 de ani", a declarat Delgado."Suntem aproximativ 40 într-o clasă, iar profesorii sunt obosiţi", a menţionat unul dintre manifestanţi în vârstă de 16 ani, adăugând că reducerile au început să afecteze şi bursele de studii. "Mulţi renunţă la studii pentru a munci. Dar nu există prea multe locuri de muncă", a adăugat acesta."Nu vrem să datorăm mii de euro băncilor atunci când finalizăm studiile, mai ales că nu ştim dacă vom găsi de muncă după ce le vom termina", a declarat un alt manifestant, Victor Andreu, în vârstă de 21 de ani."Împreună împotriva tăierilor", proclamau banderolele celor din primul rând de manifestanţi.

Angajat într-o cursă de reducere a deficitului public, Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a prezentat pentru acest an un buget marcat de rigori istorice, încercând să recupereze 27,3 miliarde de euro.La sfârşitul lunii aprilie, Guvernul a decretat o tăiere de trei miliarde de euro pe an în sectorul Educaţiei şi de şapte miliarde în cel al Sănătăţii.Aceste noi hotărâri se adaugă rigorilor deja impuse în ultimele luni de câteva din cele 17 regiuni spaniole, care sunt responsabile de bugetul Educaţiei şi al Sănătăţii.

Ministrul Educaţiei, Jose Ignacio Wert, a declarat că reformele au fost necesare pentru a ameliora calitatea învăţământului şi a reduce deficitul public spaniol.

"Indignaţii" vor manifesta la două zile după studenţi.

Pe 12 mai, mişcarea preconizează sărbătorirea a primei aniversări prin marşuri în toată Spania, urmate de mobilizări de mai mică amploare până pe 15 mai, considerată ziua în care s-a născut această mişcare la Madrid, cu un an în urmă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite