Economiştii susţin că UE are şanse să întreacă SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul de creştere a zonei euro, "locomotiva economică" a UE, a înregistrat în cel de-al doilea trimestru al anului nivelul cel mai înalt de la vârful realizat în 2000. Potrivit datelor

Ritmul de creştere a zonei euro, "locomotiva economică" a UE, a înregistrat în cel de-al doilea trimestru al anului nivelul cel mai înalt de la vârful realizat în 2000. Potrivit datelor publicate de Eurostat, agenţia de statistică a UE, Produsul Intern Brut (PIB) pe ansamblul celor 12 naţiuni care alcătuiesc eurozona a crescut cu 0,9 la sută, în comparaţie cu trimestrul precedent. Creşterea a intervenit pe fundalul sporirii exporturilor, concomitent cu o sporire a investiţiilor şi a consumului, domeniu unde până acum se constatase o relativă stagnare.
În fruntea actualelor tendinţe se află Germania şi Franţa. "Cererea internă merge bine. În fine, există şi alţi factori stimulativi în afara exporturilor, ceea ce este de salutat", a declarat Erik Nielsen, economist-şef în problemele europene al companiei Goldman Sachs. În funcţie de ţări, creşterea indică unele inegalităţi, ea consemnând o rată trimestrială de 1,1-1,2 la sută, în Franţa, de pildă, faţă de 0,5 la sută în Italia. Pe ansamblu însă, sporul permite economiei UE să o ia înaintea economiei americane, deşi nu se ştie pentru cât timp. După o creştere substanţială în primul trimestru, economia americană a slăbit ritmul în cel de-al doilea trimestru, sporul fiind de numai 0,6 la sută. Ea rămâne însă, în general, mai puternică decât economia europeană.şi pe piaţa muncii, lucrurile se prezintă bine. "Situaţia pe această piaţă s-a îmbunătăţit remarcabil", nota ministrul german al economiei, Michael Glos. "De aceea, perspectivele pentru anul în curs sunt excepţional de pozitive". Pentru cel de-al treilea trimestru, în curs de desfăşurare, creşterea estimată este tot de 0,9 la sută, în comparaţie cu 0,5 la sută cât se anticipase iniţial.

Satisfacţie, dar şi măsuri de precauţie din partea BCE
Banca Centrală Europeană (BCE), deşi are motive de satisfacţie, manifestă şi o oarecare prudenţă. Ea are în vedere o încetinire a activităţii economice în SUA anul viitor, ceea ce va însemna restrângerea pieţei de export. De asemenea, banca este preocupată de majorarea TVA în Germania de la 16 la 19 la sută, cu posibile efecte asupra creşterii economice şi a inflaţiei, care se situează în prezent la peste 2 la sută. La aceasta se adaugă preţul sporit al barilului de ţiţei, cu consecinţe asupra preţului diferitelor produse. De aceea, Banca Centrală Europeană intenţionează să-şi continue politica de creştere lentă, dar constantă a dobânzii. Deoarece sarcina principală a BCE este combaterea inflaţiei, o asemenea politică nu poate fi decât justificată. "Creşterea economică este un semn că inflaţia se va produce la un moment sau altul. Iar creşterea dobânzilor are nevoie de oarecare timp pentru a-şi face efectele", afirmă economistul-şef Nielsen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite