Legiunea de Onoare a Franţei pentru Clint Eastwood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a decorat vineri pe actorul şi regizorul american Clint Eastwood cu Legiunea de Onoare în grad de comandor, salutându-l ca pe o legendă a cinematografiei şi simbolul acelei Americi pe care francezii o adoră, relatează Reuters şi AP.

Este neobişnuit ca un străin să fie ridicat la rangul de comandor al Legiunii de Onoare a Franţei, însă Eastwood, 79 de ani,, care a trecut de la interpretarea unor roluri de tipi duri precum Dirty Harry la regizarea unor filme extrem de apreciate, a afirmat că Franţa este a doua sa casă.

"Soţia m-a certat, spunând că dacă acest lucru este adevărat, atunci de ce nu vorbesc franceza", le-a spus el prietenilor şi oficialilor adunaţi la Palatul Elysse pentru ceremonie, promiţând însă că va lua lecţii de franceză.

"Este o onoare extraordinară", a spus Eastwood, la primirea distincţiei. "Este pur şi simplu o mare bucurie pentru mine. Chiar iubesc Franţa. Iubesc filmele şi iubesc aprecierea pe care poporul francez o are pentru filme", a adăugat el.

După primirea medaliei, Eastwood a glumit, referindu-se la Sarkozy ca la "preşedintele meu", spunând totodată că vrea să se ducă afară şi să-şi arate recompensa.

Sarkozy a declarat că admiraţia francezilor pentru cinematografia americană a ajutat la transcenderea oricăror probleme pe care cele două ţări le-ar fi avut în trecut, aluzie transparentă la opoziţia vehementă a Franţei faţă de invazia americană din Irak, în 2003.

"Când cineva iubeşte cinematografia unui popr, iubeşte şi acel popor", a afirmat preşedintele francez, numindu-l pe Eastwood "un mit, un gigant, un exemplu al admiraţiei pe care o avem faţă de cultura americană", notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite