Teroriştii de la ETA, conduşi de o femeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multiplele arestări ale şefilor structurilor politice şi militare ale organizaţiei teroriste basce au făcut ca la conducerea ETA să ajungă, pentru prima oară în istorie, o femeie, Iratxe Sorzobal Diaz (39 de ani).

Necesitatea obligă. Pentru prima oară o femeie acumulează toată puterea în ETA. Arestările succesive ale şefilor politici şi militari ai bandei teroriste au dus-o în fruntea puterii politice şi militare a ETA pe Iratxe Sorzabal Diaz, 39 de ani, terorista veterană a grupării basce, scrie 20 minutos.

Citeşte şi:
"Dacă liderul ETA a ajuns să fure maşini, înseamnă că organizaţia e foarte slăbită"

Se apropie sfârşitul? Un an fără asasinate şi atentate ale ETA

Diaz a intrat în ETA la începutul anilor 90. Ca membru al comandoului Ibarla, femeia a participat la trei asasinate între 1994 şi 1997. Înainte de căderea şefilor grupării, a fost responsabilă de Alboka, "aparatul" ETA care controlează prizonierii organizaţiei.

Ministerul de Interne a făcut publică ultima sa fotografie. Datează din ianuarie 2009. A fost găsită pe un notebook ascuns într-o scorbură. Sorzabal ar fi ascuns calculatorul acolo după ce a suferit un accident de maşină, când călătorea cu Iurgi Mendinueta, un alt membru ETA, în maşină. Între timp, Mendinueta a fost arestat, dar informaţia îi face pe poliţiştii spanioli să suspecteze că Iratxe a născut un copil.

Împreuna cu ea, serviciile antiteroriste situează în aparatele politice, militare şi logistice ale ETA pe următorii lideri: Mikel Oroz, Alejandro Zobaran, Ignacio Lerin, David Pla (numărul 2 al aparatului politic) şi Izaskun Lesaca. Se crede că aceasta, ultima, altă femeie, este şefă peste comandouri. Poliţia ştie că aceasta a fost în mai în Hendaya, la o întâlnire cu Juan Carlos Iriarte, alt membru ETA arestat între timp.

Totodată, un rol important în aparatul politic al ETA îl mai au Egoitz Urrutikoetxea şi sexagenarul Juan Cruz Maiztegi.

Citeşte pe adevarul.es câţi membri ETA au fost arestaţi în acest an şi care este bugetul anual al organizaţiei teroriste

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite