VIDEO Nimeni nu crede în anunţul ETA de încetare a luptei armate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii şi Guvernul Spaniei nu cred în promisiunile ETA de încetare a atentatelor şi spun că singurul anunţ al teroriştilor basci aşteptat este cel de dizolvare a grupării.

Trei ani şi jumătate după ce ETA a încălcat ultima promisiune de "încetare a luptei armate" cu asasinarea a doi ecuadorieni în aeroportul Barajas, ieri, prin intermediul unui video, gruparea teroristă bască a anunţat din nou "încetarea focului" pentru "a pune în practică un proces democratic".

Comunicatul susţine că ETA a luat decizia de încetare a atentatelor încă de acum câteva luni, fără a preciza însă dacă această oprire a "acţiunilor armate ofensive" este permanentă sau temporară şi fără a face referire la cererea făcută de Stânga Radicală Bască (Izquierda Abertzale), de încetare definitivă a atentatelor şi verificabilă de organismele internaţionale, scrie El Pais. ETA nu a mai produs un atentat în Spania din august anul trecut, deşi a mai încercat.

Surse din cadrul Guvernului au declarat pentru publicaţia citată că acest comunicat al ETA este "insuficient de clar" şi nu îndeplineşte aşteptările stângii radicale, care aşteptau mai mult de la banda teroristă. Înainte de comunicatul grupării teroriste, Guvernul anunţase că singurul anunţ aşteptat din partea ETA este cel al abandonării armelor şi a violenţei.

"Nu au mai comis atentate pentru că nu au mai putut"

Aceleaşi surse susţin că ETA spune că "a luat decizia de încetare a atentatelor de acum câteva luni este o încercare de justificare a propriei slăbiciuni". "Nu au comis atentate pentru că nu au putut, pentru că presiunea forţelor de securitate au împiedicat acest lucru". Consilierul basc de Interne, Rodolfo Ares, s-a pronunţat asupra acestui comunicat, la rândul său: "Timpul anunţurilor de încetare a luptelor armate a trecut, nu mai suntem în anii 80. Societatea aşteaptă de la ETA anunţul renunţării definitive la terorism şi abandonarea armelor".

Surse ale luptei anti-teroriste, pe de altă parte, au explicat că nu este suficient ceea ce a declarat ETA. "Nu anunţă nici cedarea armelor şi nici sfârşitul violenţelor, nu este suficient", au subliniat acestea. Ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, s-a pus în contact cu grupările politice şi cu Guvernul Basc, cu care a discutat despre comunicatul basc şi despre răspunsul care trebuie dat acestuia.

Citeşte pe adevarul.es de ce cred politicienii spanioli că anunţul ETA este doar o strategie de a câştiga timp pentru gruparea teroristă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite