E-mailul secret din ancheta "Bani pentru titluri" îl incriminează pe lordul Levy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce procuratura a pus căluş BBC şi "The Sun", detalii despre e-mail au fost publicate ieri de "The Guardian". Ziarul "The Guardian" a reuşit să publice informaţiile conţinute

După ce procuratura a pus căluş BBC şi "The Sun", detalii despre e-mail au fost publicate ieri de "The Guardian".

Ziarul "The Guardian" a reuşit să publice informaţiile conţinute într-un e-mail ţinut secret de Scotland Yard, despre care se spune că este de importanţă decisivă în ancheta "Bani pentru titluri nobiliare", în care au fost arestaţi doi apropiaţi colaboratori ai lui Tony Blair. Potrivit "The Guardian", e-mailul respectiv fusese scris de către Ruth Turner, director în Downing Street, către un alt funcţionar al guvernului şi sugerează faptul că lordul Michael Levy ar fi încercat să influenţeze declaraţia dată detectivilor de Ruth Turner. Lordul Levy, casierul partidului laburist, prieten şi apropiat colaborator al lui Tony Blair, a fost arestat de Poliţia Metropolitană sub suspiciunea de a fi încercat să deturneze cursul justiţiei. El a fost eliberat fără a fi pus sub acuzare. Atât el, cât şi Ruth Turner, şi ea arestată şi eliberată, neagă faptul că ar fi comis o ilegalitate. Ziarul precizează că nu se ştie în ce fel îi ceruse lordul Levy lui Ruth Turner să îşi modifice declaraţia.

Ancheta "Bani pentru titluri", în care a fost audiat de două ori şi premierul Tony Blair, a pornit de la afirmaţiile unor parlamentari care s-au plâns că anumiţi sponsori ai Partidului Laburist au fost nominalizaţi de Tony Blair pentru a primi titluri nobiliare. Procurorul general al Marii Britanii, lordul Goldsmith, a obţinut la sfârşitul săptămânii trecute un ordin judecătoresc împotriva BBC, obligând instituţia să dea publicităţii conţinutul e-mailului, iar apoi s-a asigurat că tabloidul "The Sun" nu va publica detalii despre e-mail. Într-o declaraţie comună, procuratura şi Scotland Yard au recunoscut că au încercat să oprească şi publicarea materialului din "The Guardian".

"Am încercat să obţinem promisiunea că nu vor publica. Au refuzat, aşa că am încercat să obţinem un ordin judecătoresc, care a fost respins pe motiv că ziarul fusese deja tipărit", se arată în declaraţia comună. Scotland Yard susţine că publicarea detaliilor prejudiciază ancheta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite