Papa i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru căderea comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Benedict al XVI-lea i-a mulţumit sâmbătă lui Dumnezeu pentru dispariţia regimurilor comuniste din Europa de Est şi a vorbit despre persecutarea Bisericii Romano-Catolice.

La începutul vizitei sale în Cehia, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia de Catifea, Papa a spus pe aeroportul din Praga că "mă unesc cu voi şi cu vecinii voştri pentru a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru eliberarea voastră de aceste regimuri opresive". "Dacă prăbuşirea Zidului Berlinului a marcat un punct de cotitură în istoria mondială, a fost şi mai mult aşa pentru ţările din Europa Centrală şi de Est, permiţându-le să îşi ocupe locul care le revine în concertul naţiunilor, în calitate de actori suverani", a adăugat el.

"Cu toate acestea, costul a 40 de ani de represiune politică nu trebuie subestimat. O deosebită tragedie pentru acest pământ a fost încercarea fără milă a guvernului din acea perioadă de a reduce la tăcere vocea Bisericii. Acum că libertatea religioasă a fost reinstaurată, le solicit cetăţenilor acestei republici să redescopere tradiţiile creştine care au dat formă culturii lor", a spus Suveranul Pontif (82 de ani).

Papa a fost aplaudat îndelung în timp ce a rostit discursul în cehă. El a încheiat cu versuri ale imnului naţional al acestei ţări foste comuniste. Papa a mers la scurt timp după sosire la biserica Doamna Noastră a Victoriei, care adăposteşte celebra statuie Pruncul Iisus de la Praga, obiect de cult din secolul al XVII-lea care se bucură de o mare popularitate în special în Spania, Italia şi America Latină. După aceea, el s-a plimbat în papamobil pe străzile din centrul istoric al "oraşului cu 100 de turnuri".

  • În cursul celor trei zile ale vizitei sale în Cehia, Papa Benedict al XVI-lea se va afla la Praga, Brno şi Stara Boleslav. Printre subiectele ce vor fi abordate se numără construcţia Uniunii Europene, importanţa istorică a Creştinătăţii, democraţia în Europ.
  • Vizita este simbolică, în condiţiile în care Benedict al XVI-lea este succesorul lui Ioan Paul al II-lea, papa polonez care a contribuit semnificativ la căderea Zidului şi la democratizarea ţărilor din Europa de Est.
  • Majoritatea cehilor (59%) s-au declarat atei la ultimul recensământ, din 2001, faţă de 39% în 1991. Proporţia credincioşilor a scăzut de la 43,9% în 1991 la 32,2% în 2001, potrivit Biroul de statistică. Datele sunt respinse, însă, de mediile ecleziastice.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite