Germania şi-a ales preşedintele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joachim Gauck
Joachim Gauck

O adunare federală a aprobat candidatura la preşedinţia Germaniei a lui Joachim Gauck, pastor militant pentru drepturile omului.

UPDATE 15.20 Joachim Gauck a fost ales preşedinte al Germaniei

Fostul pastor originar din RDG Joachim Gauck a fost ales, duminică, din primul tur de scrutin, preşedinte al Germaniei, în faţa singurei sale rivale, Beate Klarsfeld, a anunţat preşedintele Bundestagului, Norbert Lammert, relatează AFP.

Acest bărbat în vârstă de 72 de ani, independent politic, a obţinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate în cadrul Adunării Federale desemnate să aleagă preşedintele, o funcţie mai mult onorifică.

****

Decizia e considerată o formalitate, pe fondul sprijinului ferm al guvernului în favoarea lui Joachim Gauck şi a unei mari părţi din opoziţie, informează sâmbătă Efe.Ar fi pentru prima dată în istoria Germaniei când un candidat la şefia statului este susţinut de peste o mie dintre cei 1.240 de membri care compun Adunarea Federală, formată din 620 de deputaţi ai Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) şi tot atâţia delegaţi ai celor 16 legislative regionale.

Gauck, în vârsta de 72 de ani, se bucură de sprijinul tuturor partidelor: Uniunile creştin-democrate, Partidul Liberal, social-democraţi şi Verzii, fiind criticat doar de partidul stângii radicale, Die Linke, din care fac parte membri ai Partidului Comunist care domina în fosta RDG.

Spre surpriza tuturor, cancelarul german Angela Merkel a renunţat să desemneze un candidat propriu şi a cedat la presiunile opoziţiei şi ale partenerilor liberali la două zile după demisia, în februarie, a fostului şef al statului, creştin-democratul Christian Wulff, grav afectat de un scandal de corupţie şi de acuzaţii de trafic de influenţă.

Cu Wulff, cancelarul Merkel suferea cea de-a doua pierdere în mai puţin de doi ani, după demisia din primăvara lui 2010 a şefului de stat anterior lui Wulff, Horst Koehler, de acea dată din cauza unor declaraţii controversate privind implicarea militară a ţării sale în străinătate.

Pe umerii lui Gauck apasă acum povara de a reda preşedinţiei Germaniei, o funcţie mai mult simbolică şi de reprezentare, autoritatea morală pierdută, iar marea majoritate a germanilor consideră - potrivit sondajelor - că fostul pastor este persoana adecvată pentru a reuşi în acest demers.

Gauck a devenit popular pentru revolta sa împotriva regimului comunist din fosta RDG, dar mai ales pentru activitatea pe care a depus-o după căderea Zidului Berlinului, ca prim custode al arhivelor Stasi, fosta poliţie politică a RDG.

Previzibila alegere a lui Gauck va marca încă o premieră: Germania va avea, pentru prima dată în istorie, doi lideri care provin din fosta Republică Democrată.

Pastorul va avea ca singură contracandidată serioasă pe fosta "vânătoare de nazişti" Beate Klarsfeld, nominalizată din partea formaţiunii de extremă stângă Die Linke. Însă cu numai 124 de delegaţi în Adunarea Federală, Die Linke şi candidata sa nu au nicio şansă, cu toate că partidul speră să mai smulgă nişte voturi de la alte formaţiuni.

Pur anecdotică este candidatura revizionistului de extremă-dreapta Olaf Rose, care între altele susţine că Rudolf Hess, adjunctul lui Adolf Hitler, nu ar fi murit la 93 de ani în închisoarea Spandau din Berlin, aparent în urma unui suicid, ci ar fi fost asasinat de aliaţi.

Rose este candidatul susţinut de formaţiunea de extremă dreapta Partidul Naţional Democrat, a cărui scoatere în afara legii este discutată de restul partidelor politice şi care dispune de doar trei delegaţi în Adunarea Federală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite