Dublă fractură a Dreptei europene
0încercând să formeze o nouă uniune a partidelor de centru-dreapta în Europa cu reprezentare în PE. Politica noii uniuni va fi pronunţat eurosceptică şi antiintegrare, dar puternic
încercând să formeze o nouă uniune a partidelor de centru-dreapta în Europa cu reprezentare în PE. Politica noii uniuni va fi pronunţat eurosceptică şi antiintegrare, dar puternic proamericană. Neobişnuit pentru naşterea unei entităţi politice, liderul conservatorilor britanici a început nu prin prezentarea unui program politic, ci direct prin consultări pentru formarea grupului în PE. Mai mulţi europarlamentari din grupurile reprezentate în PE au fost deja contactaţi şi invitaţi să participe în cristalizarea unor politici antiintegrare şi anti-Constituţie.
Britanicul Graham Watson, liderul Grupului Liberal European, confirma, în exclusivitate pentru Adevărul, că "este sigur adevărat că David Cameron vrea ca delegaţia conservatorilor britanici să părăsească Grupul Popularilor. Europarlamentari din Cehia, Polonia, Letonia, Suedia, Irlanda şi chiar din Franţa sunt deja interesaţi de uniune.
Vadim contează la număr pentru extrema dreaptă din PE
O a doua fractură în dreapta europeană se va face printr-o nouă uniune, considerată de analiştii politici ca mergând spre extrema dreaptă europeană.
Aceasta este mult mai vizibilă şi chiar mai coerentă în acţiuni politice decât prima. "Brussels Journal" transmite că "mişcările şi partidele naţionaliste şi patriotice au semnat o aşa-numita declaraţie de la Viena chemând la oprirea imigraţiei în întreaga UE şi apărarea Europei împotriva terorismului, islamismului agresiv, imperialismului şi agresiunii economice a ţărilor cu salarii mici".
În primul rând, intenţia participanţilor este de a-şi uni forţele şi a forma un nou grup parlamentar în PE, mulţi europarlamentari nemulţumiţi părăsind grupurile importante pentru a se alătura noii uniuni.
În al doilea rând, în foarte multe ţări europene, partidele de extremă dreapta sau puternic naţionaliste cresc constant în sondaje şi, în al treilea rând, la Viena au declarat că sunt împotriva Constituţiei europene.
Participanţii la această uniune sunt: "Partidul Libertăţii din Austria", condus de Joerg Haider, "Frontul Naţional" din Franţa, condus de Jean-Marie le Pen, "Vlaams Belang" din Belgia, condus de Filip deWinter, care urmăreşte ruperea Belgiei între flamanzi şi francofoni, "Azione Sociale" din Italia, condus de Alessandra Mussolini, "Alternativa espanola" din Spania, "Ataka" din Bulgaria şi "Partidul România Mare", condus de Corneliu Vadim Tudor din România.
PRM contează la număr, căci fără el sunt şanse mici ca uniunea să-şi poată constitui rapid grup parlamentar în PPE. Există indicii că "Liga Nordului" din Italia şi "Partidul Poporului" din Danemarca ar fi interesate în această uniune. Un scenariu postfracturare indică faptul că PPE poate reîncepe campania de racolare a noilor europarlamentari care vor veni din România şi Bulgaria.