Chişinău: Dosarele a 10 poliţişti moldoveni au fost trimise în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chişinău: Dosarele a 10 poliţişti moldoveni au fost trimise în instanţă
Chişinău: Dosarele a 10 poliţişti moldoveni au fost trimise în instanţă

Procuratura Generală a Republicii Moldova a trimis instanţei de judecată dosarele a zece poliţişti suspectaţi de maltratarea unor tineri după protestele din 7 aprilie, a declarat astăzi procurorul general Valeriu Zubco, citat de UNIMEDIA.

În context, UNIMEDIA precizează că mai mulţi poliţişti vor organiza mâine o acţiune de protest, motivând că "se simt intimidaţi de investigaţiile Procuraturii". Anterior, procurorul general Valeriu Zubco a anunţat că pe adresa Procuraturii au venit 103 sesizări de la cetăţeni şi au fost intentate 31 de dosare poliţiştilor în urma evenimentelor din 7 aprilie.

Pe de altă parte, Parlamentul Republicii Moldova a creat o comisie parlamentară specială, care urmează să investigheze protestele din 7 aprilie şi actele de tortură care au avut loc acţiunile de protest din Chişinău. Dintre cei nouă membri ai comisiei, cinci sunt din partea partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană, iar patru - din Partidul Comuniştilor.

În urma protestelor din 7 aprilie, patru tineri au murit în condiţii suspecte: Valeriu Boboc, Eugen Ţapu, Ion Ţâbuleac şi Maxim Canişev. Totodată, au fost înregistrate sute de cazuri de tratament inuman, degradant şi tortură.

Valeriu Boboc este tânărul de 23 de ani care a decedat în urma evenimentelor de la 7 aprilie, după ce a fost maltratat de către poliţie, cum susţin părinţii, pe când versiunea oficială a poliţiei este că tânărul s-ar fi intoxicat cu fum în timpul acţiunii de protest. Totodată, familia lui Eugen Ţapu declara că pe corpul decedatului existau urme de violenţă, iar Procuratura Generală spunea că "la 15 aprilie, ora 13:30, la etajul unui bloc din Chişinău a fost descoperit corpul neînsufleţit al cetăţeanului Eugen Ţapu, strangulat cu şireturile de la încălţăminte", iar "decesul acestuia a survenit cu aproximativ două - trei săptămâni în urmă".
 
Cadavrul lui Ion Ţâbuleac a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, în urma evenimentelor din centrul capitalei, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Acesta avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Martorii afirmă că trupul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.
 
Maxim Canişcev, un tânăr de 20 de ani, a fost găsit mort în lacul Ghidighici de lângă Chişinău la 19 aprilie. Veaceslav Canişev, fratele victimei, a declarat anterior pentru UNIMEDIA că medicii legişti au constatat că decesul lui Maxim a avut loc pe 8 aprilie, acesta fiind găsit cu "coloana vertebrală traumată, unde avea o pată mare de sânge".

Un raport recent intitulat "Sub acoperirea impunităţii", efectuat de Fundaţia Soros - Moldova, menţiona că aproximativ 700 de persoane au fost reţinute la protestele din aprilie, printre care peste 82 de minori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite