Ar fi putut fi evitat cel de-al Doilea Război Mondial? Un soldat irlandez i-a salvat viaţa lui Hitler în 1919

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memoriile, descoperite recent ale unui soldat irlandez, descriu cum  Adolf Hitler a fost salvat de irlandez de la o bătaie soră cu moartea din partea unei mulţimi nervoase. Astfel, fostul soldat a schimbat involuntar cursul istoriei.

Intervenţia involuntară a unui soldat irlandez uitat de istorie ar fi putut oare cruţa lumea de la cel mai mare cataclism şi mai mult de 70 de milioane de crime? Este o întrebare la care nici istoricii nu pot răspunde.

În 1919, cu 20 de ani înainte de ororile celui de-al Doilea Război Mondial, Michael Keogh a salvat un mic demagog care era pe punctul de a fi ucis în bătaie de o mulţime iritată de discursul său. Numele lui era Adolf Hitler, scrie DailyMail.co.uk.

Povestea extraordinară a domnului Keogh şi salvarea pe muchie a liderului nazist au ieşit la lumină din amintirile soldatului descoperite recent. Detaliile pe care el le scrisese au dispărut misterios de pe patul său de moarte în 1964, dar acum, documentele descoperite de familia lui şi autentificate de istorici, descriu modul în care fostul soldat a luptat de ambele părţi în Primul Război Mondial, cum l-a întâlnit pe Hitler de două ori şi cum i-a salvat viaţa celui care urma să devină Fuhrer.

Keogh, născut în Tullow, Co.Carlow, Irlanda, s-a înrolat în regimentul roial irlandez al armatei britanice în 1913, la vârsta de 22 de ani. A intrat rapid în probleme legate de "răzvrătire".  Regimentul s-a dus în Franţa în August 1914 şi înainte ca luna să se încheie, Keogh a fost capturat de germani.

După aproximativ patru ani, fiind în armata germană, în septembrie 1918, l-a întâlnit pentru prima dată pe Adolf Hitler, lângă Ligny, la graniţa franceză. Cu toate acestea, cea de-a doua întâlnire a lor din 1919 a făcut ca fostul soldat să schimbe involuntar cursul istoriei. Domnul Keogh s-a alăturat celor din Freikorps, miliţia de dreapta formată pentru a distruge revoluţia bolşevică de inspiraţie marxistă din Germania postbelică.

În memoriile sale, fostul soldat explică: "Am luptat în Munich ca un căpitan al miliţiei Freikorps Epp. Câteva săptămâni mai târziu eram ofiţerul de zi din cazarmele Turken Strasee când am primit un telefon urgent în jurul orei opt după-amiaza."

O revoltă pornise asupra a doi agenţi politici aflaţi în sala de sport. Acestor doi "ofiţeri politici" li s-a permis să-i abordeze pe oameni pentru voturi şi susţinere. Am chemat un sergent şi alţi şase oameni şi am intervenit cu baionetele. Erau aproximativ 200 de oameni în sală, iar printre ei câteva trupe foarte puternice.

Cei doi politicieni, care ţineau un discurs urcaţi pe o masă, fuseseră trântiţi la podea şi erau bătuţi cu sălbăticie "Baionetele au început să sclipească", a scris el.

Cei doi oameni aflaţi la podea erau în pericolul de a fi bătuţi până la moarte. "I-am ordonat gărzii să tragă un rând deasupra protestatarilor. Aşa am reuşit să opresc agitaţia", a continuat el.

Soldaţii au reuşit să-i scoată afară pe cei doi politicieni. Amândoi erau tăiaţi, sângerau şi aveau nevoie de un doctor. "Mulţimea din jur murmura şi fierbea după sânge", descrie fostul soldat.

Bărbatul cu mustaţă, ridicat de la pâmânt, şi-a zis rapid numele: Adolf Hitler. Era fruntaşul caporal din Ligny. Începuse să vorbească despre noul lui partid, Partidul Muncitoresc German Naţional-Socialist.

Keogh îşi aminteşte că următoare dată când l-a văzut pe Hitler, liderul ce urma să devină, se adresa unei mulţimi în Nuremberg în august 1930 şi de data aceasta nu mai avea nevoie de nicio protecţie.

Familia soldatului a declarat că este foarte bucuroasă că memoriile sale sunt publicate. Fiul său în vârstă de 84 de ani, Kevin, care locuieşte în nordul Dublinului, a povestit cum dosarele au fost pierdute în 1964 în timp ce tatăl său se afla pe patul de moarte într-un spital irlandez.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite