Doi secretari de stat din Guvernul francez au demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi secretari de stat francezi, cel pentru Cooperare şi cel pentru dezvoltarea noului sistem de transport al Parisului, au demisionat ieri din funcţii, după ce au fost criticaţi dur de presă pentru faptul că au cheltuit bani publici în interes personal, relatează AFP.

Preşedinţia franceză a anunţat că demisiile lui Alain Joyandet şi Christian Blanc au fost acceptate de şeful statului, Nicolas Sarkozy.

"Omul de onoare care sunt nu poate accepta să fie victima unei confuzii. După o reflecţie profundă, am decis să părăsesc guvernul", a anunţat Alain Joyandet pe blogul său. Acesta a fost acuzat că ar fi cheltuit 116.500 de euro pentru a zbura cu un avion particular într-o deplasare ministerială în Martinica (Antile), după ce Sarkozy a cerut insistent ca orice folosire a avioanelor private să se efectueze sub aprobarea primului ministru. Ulterior, a fost criticat că ar fi beneficiat de o autorizaţie de construcţie ilegală pentru extinderea locuinţei pe care o deţine în apropiere de Saint-Tropez, în sudul Franţei.

"Nu a fost deturnat nici un singur euro pentru îmbogăţirea mea personală sau a persoanelor apropiate", a spus Joyandet, afirmând că "a depus eforturi pentru ţările în curs de dezvoltare, consolidarea legăturilor cu Africa şi promovarea francofoniei în lume".

Secretarul de stat pentru dezvoltarea regiunii Parisului, Christian Balnc, a fost criticat dur pentru achiziţionarea, din fonduri publice, a unor trabucuri cubaneze în valoare de 12.000 de euro şi i s-a ordonat să dea banii statului înapoi la sfârşitul lunii iunie.

Demisiile celor doi au loc într-un moment în care mai mulţi membri ai Guvernului francez sunt criticaţi pentru stilul de viaţă sau sunt bănuiţi de implicare în diferite cazuri judiciare. Ministrul Muncii, Eric Woerth, este acuzat că s-a aflat în conflict de interese în perioada în care ocupa funcţia de ministru pentru Buget (2007 - 2010), iar soţia sa administra o parte a averii moştenitoarei L'Oreal, Liliane Bettencourt.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite