Divorţ cu miză politică pentru Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea divorţ al premierului italian va cântări greu în termeni de popularitate şi ar putea influenţa negativ rezultatele pe care partidul acestuia (Popolo delle Liberta) le va obţine la alegerile europarlamentare de la începutul lunii iunie, comentează unele publicaţii din Peninsulă.

Deşi Berlusconi se mândreşte cu un record de popularitate de 75%, afirmând despre sine că este „un Iisus al politicii” care se jertfeşte pentru binele poporului italian, despărţirea de Veronica Lario va afecta în primul rând relaţia lui cu Vaticanul.

Riscul ca el să piardă câteva milioane de voturi ale catolicilor practicanţi este considerabil, susţine cotidianul „Il Sole 24 Ore”.

Soarta imperiului Fininvest

Dincolo de impactul electoral, în spatele acestei despărţiri se mai află o miză extrem de importantă: aceea a controlului imperiului financiar Fininvest de către copiii din cele două mariaje ale lui Berlusconi.

Împreună, cei trei copii pe care îi are cu Veronica Lario – Barbara, Eleonora şi Luigi – ar putea prelua controlul companiei, obţinând, după divorţ, 60% din Fininvest.

Astfel, ceilalţi doi moştenitori, Piersilvio şi Marina (rezultaţi în urma căsătoriei cu Carla dell’Oglio), ar fi dezavantajaţi, fapt neagreat de „Il Cavaliere”, care doreşte ca averea lui să se împartă în mod egal între cei cinci urmaşi. În această „dinastie” în stil italian, sunt în joc cel puţin cinci miliarde de euro, comentează şi cotidianul „Le Monde”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite