Diplomele studenților români puse în pericol de întârzierile autorității vamale britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emilia Gheorghe trebuia să lucreze pentru o școală de vară internațională
Emilia Gheorghe trebuia să lucreze pentru o școală de vară internațională

Unii studenţi români din Marea Britanie nu pot lucra pentru a-şi plăti studiile pentru că autoritatea vamală din această ţară (UK Border Agency, UKBA) le procesează cererile pentru permisul de muncă cu întârzieri foarte mari, punându-le în pericol diploma, relatează The Guardian, joi, pe site-ul său.

Emilia Gheorghe, o studentă în anul al II-lea de la Universitatea Hull, ar trebui să lucreze acum la o şcoală de vară internaţională. În schimb, a fost forţată să stea cu un prieten până când UKBA îi procesează cererea pentru un permis de muncă, la 18 luni de când a depus-o prima dată. "Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în România, toată Europa ar fi arătat cu degetul spre noi. Sunt sigură că majoritatea celor din Anglia nici nu ştiu că se întâmplă aşa ceva", spune Emilia.

Studenta va depune o plângere la Ombudsmanul Parlamentar împotriva UKBA, acuzând agenţia că i-a pierdut cererea depusă în februarie 2011 şi că nu i-a procesat-o pe cea de-a doua, depusă în decembrie 2011, în cele şase luni prevăzute.

Emilia nu e singura studentă română care îşi aşteaptă permisul de muncă. Potrivit preşedintei societăţii române a Universităţii Hull, Alina Crăciun, alţi şase studenţi români sunt afectaţi de aceste întârzieri, iar în septembrie vor mai veni încă 25 de români la universitate.

Uniunea Naţională a Studenţilor spune că a primit numeroase plângeri împotriva UKBA în ultimele luni, atât de la cei care trebuie să lucreze în timpul studiilor, cât şi de la studenţi din afara UE care depun cereri pentru vize de muncă după terminarea studiilor, scrie Agerpres. Sute dintre aceştia au semnat, în această lună, o petiţie prin care denunţă că au trebuit să se descurce fără paşapoarte şi alte documente timp de luni de zile, în ciuda faptului că au plătit peste 500 de lire.

"Dacă Marea Britanie vrea să continue să stabilească un standard educaţional înalt şi să-i atragă pe cei mai buni şi mai inteligenţi din toată lumea, UKBA trebuie să garanteze că va procesa cererile de vize în timp util şi în mod transparent şi eficient", spune petiţia.

"În ultimele luni, UKBA a primit un număr de cereri mai mare decât era prevăzut. În prezent, redistribuim personal pentru a face faţă acestor cereri şi facem tot ce putem pentru a mări disponibilitatea programărilor. Majoritatea cererilor vor fi rezolvate până la sfârşitul verii. În cazurile în care cererile sunt urgente, aplicanţii pot face o programare la Biroul de Informaţii privind Imigrarea", a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii vamale britanice.

Studenţii români şi bulgari sunt trataţi diferit faţă de alţi studenţi europeni în ceea ce priveşte permisele de muncă. În 2007, atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE, acestora le-a fost spus că le va fi refuzat dreptul de a lucra în Marea Britanie. De atunci, lucrurile s-au schimbat, iar studenţii români şi bulgari pot primi permis de muncă, dar numai dacă obţin un certificat care să ateste că sunt studenţi.

Potrivit datelor de la Agenţia de Statistici privind Învăţământul Superior, în Marea Britanie, în 2011, au învăţat 4.625 de studenţi români (cu 45% mai mulţi decât în anul precedent) şi 4.615 studenţi bulgari (cu 36% mai mulţi), ceea ce îi plasează pe aceştia printre primele zece naţiuni europene care studiază în această ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite