Diplomaţia americană atacă North Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Berlinul consideră că SUA încearcă să submineze proiectul gazoductului din Marea Baltică

Un diplomat american a caracterizat proiectul conductei North Stream ca fiind „un aranjament special între Germania şi Rusia”, provocând reacţii dure din partea Berlinului.

Ambasadorul Statelor Unite în Suedia, Michael Wood, a scris în cotidianul “Svenska Dagbladet” că cele două ţări au stabilit traseul conductei, astfel încât aceasta “să ocolească ţările baltice şi Polonia”. Wood a mai notat că Uniunea Europeană trebuie “să vorbească pe o singură voce pentru a contracara puterea armei energetice a Rusiei”.

Afirmaţiile sale au provocat reacţia imediată a guvernului german. Rüdiger von Fritsch, responsabil pe probleme economice în cadrul Ministerului de Externe, a solicitat explicaţii de la ambasada SUA din Berlin. El a precizat că guvernul german a fost “iritat” de abordarea “mai puţin uzuală” a acestei chestiuni.

Viceambasadorul american John Koenig s-a declarat surprins de afirmaţiile şefului misiunii de la Stockholm. Koenig a precizat că poziţia SUA de a nu se implica în această afacere rămâne neschimbată. El a sugerat că articolul “nu a trecut prin sita” de la Washington, cel mai probabil din cauza unei scăpări. 

Fără multă vâlvă

Rüdiger von Fritsch şi John Koenig, doi diplomaţi cu experienţă, au căzut de acord că nu trebuie să facă prea multă vâlvă. Germanul a precizat însă că astfel de incidente nu trebuie să se mai repete. Articolul a dat totuşi naştere la unele suspiciuni. Martin Schulz, liderul grupului socialist din Parlamentul European, a susţinut că materialul lui Wood este un indicator care arată că SUA doresc “să destabilizeze Europa”.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului german de Externe, citate de “Der Spiegel”, de câteva luni diplomaţii americani încearcă “să submineze” proiectul conductei North Stream, care ar urma să transporte petrol din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică.

Conducta ar creşte dependenţa Europei

Când vine vorba de relaţiile cu Rusia, politicienii de la Washington privesc Germania cu suspiciune. Berlinul este acuzat că este atât de dependent de gazul rusesc, încât nu îndrăzneşte să ridice tonul faţă de acţiunile Kremlinului. Ei apreciază că această dependenţă energetică va creşte şi mai mult odată cu construirea conductei North Stream.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite