Din cauza crizei economice, grecii au luat cu asalt Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima escală a grecilor este la Melbourne
Prima escală a grecilor este la Melbourne

De câteva luni, zeci de greci, mai ales tineri, bat la porţile unei mari clădiri din strada Lonsdale în inima oraşului Melbourne. Clădirea din 1940 găzduieşte cartierul general al celei mai mari comunităţi greceşti din Australia.

În scene amintind de marea goană după aur de la începutul secolului al XX-lea, bărbaţi şi femei au plecat în cealaltă parte a lumii în căutarea unei vieţi mai bune. Spre deosebire de vechii greci, aceşti noi emigranţi sunt oameni realizaţi, cu diplome greu câştigate în unele din cele mai dificile domenii.

„Sunt toţi absolvenţi de universitate, ingineri, arhitecţi, mecanici, profesori care vor face orice pentru a munci", spune Bill Papastergiades, preşedintele şi avocatul comunităţii. „Este o situaţie disperată. Poveştile lor îţi frâng inima şi în fiecare avion sunt altele", a declarat Papastergiades pentru cotidianul britanic „The Guardian".

Şomajul îi obligă pe tineri să migreze

Exodul este doar o parte a dramei umane din Grecia. Din iunie, liderii comunităţii din Melbourne spun că au fost invadaţi cu sute de scrisori, emailuri şi telefoane ale compatrioţilor disperaţi să emigreze într-o ţară care a fost, deocamdată, protejată de turbulenţele de pe pieţele financiare şi este acum văzută ca tărâmul tuturor posibilităţilor.

Doar anul acesta 2500 de greci s-au mutat în Australia, iar oficialii de la Atena spun că alţi 40 000 au început proces destul de greoi de a se stabili la antipozi.

Două generaţii ar putea fi pierdute din cauza marii crize economice a Greciei. Noua diaspora, spun experţii, va cuprinde aproape sigur greci mai tineri care sunt bine educaţi şi vorbesc mai multe limbi, dar nu mai pot supravieţui într-o ţară a cărei economie este în cădere liberă, parţial din cauza măsurile de austeritate acerbe pe care Grecia a fost forţată să le aplice în schimbul ajutorului primit.

Un studiu recent al Universităţii Salonic a arătat că marea majoritate a grecilor optează acum să lucreze în afara graniţelor, cu tânăra generaţie îndreptându-se spre ţări diferite cum ar fi Rusia, China şi Iran.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite