Dictatorul Salazar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telespectatorii din Portugalia l-au votat pe Antonio Oliveira Salazar, responsabil pentru dura dictatură de dreaptă dintre 1932 şi 1968, drept cel mai mare dintre portughezii tuturor

Telespectatorii din Portugalia l-au votat pe Antonio Oliveira Salazar, responsabil pentru dura dictatură de dreaptă dintre 1932 şi 1968, drept cel mai mare dintre portughezii tuturor vremurilor.

După tevatura din România, formatul "Great Britons", impus cu intenţii mai bune de BBC, a săpat acum şi în conştiinţa istorică a locuitorilor de la celălalt capăt al latinităţii europene. De fapt, în "memoria de lucru".

Chestionaţi de postul de televiziune public RTP asupra celui care a făcut cel mai mult pentru istoria Portugaliei, 41% din participanţii la finala de duminică a "Os Grandes Portugueses" au votat pentru premierul Antonio Oliveira Salazar - penultimul dictator al Europei Occidentale, dispărut cu doar câţiva ani înaintea vecinului Franco.

Şeful istoric al Partidului Comunist, Alvaro Cuhnal, a obţinut locul doi, cu 19% din voturi. Pe trei s-a situat Aristides de Sousa Mendes, un diplomat care a ajutat mii de evrei să scape din Germania nazistă. Le-au urmat Dom Alfonso Heriques, primul rege al Portugaliei, poeţii naţionali Luiz Vaz de Camoes şi Fernando Pessoa şi, abia al 10-lea, exploratorul Vasco da Gama - cel care a deschis Europei drum spre India, adică le-a dus portughezilor colonii precum Goa sau Macao.

Dictatură "catolică"

Şef al Consiliului de Miniştri din 1932 până la moarte, în 1968, Salazar a fost de fapt conducătorul dictatorial al represivului regim portughez numit "Noul stat". Poliţia secretă a vremii folosea detenţiile fără proces şi tortura pentru a reprima protestele din stradă. Regimul Salazar a întreţinut şi un foarte nepopular război împotriva mişcărilor de independenţă din colonii - care a şi generat revolta armată terminată cu "revoluţia garoafelor", adică desfiinţarea regimului şi eliberarea coloniilor, în 1974.

Unii explică rezultatele spectacolului televizat prin apropierea temporală a unor figuri istorice. Alţii cred că indică nemulţumirile faţă de actuala situaţie din ţară: "Oamenii sunt obosiţi de corupţia de astăzi. Cei din generaţia mea îşi amintesc cum Salazar a adus stabilitate, creştere economică şi ne-a ţinut în afara celui de-al Doilea Război Mondial", citează "The Independent".

Pentru mulţi, Salazar a devenit însă un reper de "onestitate, valoare absentă politicienilor de astăzi". Salazar a intrat în politică via partidele catolice, care i-au şi susţinut regimul. Chit că mulţi fideli i-au reproşat separarea statului de biserică, regimul Salazar s-a bazat pe o doctrină socială catolică, conservatoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite