Diaconescu a făcut pace cu olandezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diaconescu a făcut pace cu olandezii
Diaconescu a făcut pace cu olandezii

Ministrul român de Externe a participat ieri la o şedinţă a Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Reprezentanţilor de la Haga, unde s-a analizat situaţia justiţiei din România. Vizita ministrului român a avut loc în ciuda faptului că, în urmă cu două zile, Bucureştiul acuza Haga de atitudine „inamicală“ şi anunţa anularea vizitei.

Citiţi şi:


Ministrul Afacerilor Externe român, Cristian Diaconescu, a participat totuşi, ieri, la o şedinţă a Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Reprezentanţilor de la Haga, în care s-a discutat poziţia Olandei asupra funcţionării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) ce vizează România şi Bulgaria.

Comisia a creat MCV în 2006, pentru a ajuta România să remedieze neajunsurile din domeniul reformei în Justiţie şi al luptei împotriva corupţiei care ar putea împiedica aplicarea efectivă a legilor, politicilor şi programelor UE.

Diaconescu a ajuns ieri în Olanda, cu toate că miercuri a fost foarte aproape de a declanşa un scandal bilateral. Ministerul român de Externe şi-a schimbat însă poziţia miercuri noaptea, când a anunţat că Diaconescu va merge totuşi la Haga pentru a discuta cu oficialii olandezi.

De ce s-a supărat Diaconescu

Ministerul român de Externe a emis miercuri, în jurul prânzului, un comunicat extrem de dur la adresa Guvernului olandez. Bucureştiul s-a arătat deranjat că „în presă“ au apărut informaţii despre un raport solicitat de Parlamentul olandez Guvernului de la Haga. În realitate, Parlamentul ceruse opinia Guvernului asupra raportului din iulie al Comisiei Europene, ce privea România şi Bulgaria. Raportul Guvernului a fost trimis în Parlamentul de la Haga încă de vineri, şi postat pe site-ul Ministerului de Externe olandez.

„Parlamentul olandez a cerut Guvernului să prezinte propria viziune asupra raportului Comisiei Europene din luna iulie. Acest raport a fost trimis în Parlament vineri şi urmează să fie discutat astăzi (ieri, n.red.). Nu are nicio legătură cu vizita ministrului român“, a explicat pentru „Adevărul“ Ron Korver, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Europene, din cadrul Ministerului pentru Afaceri Generale. Ron Korver a făcut aceste precizări pentru „Adevărul“ după ce MAE românesc declanşase deja „atacul“.

„Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere din presă de demersul Guvernului Olandei de a transmite către Camera Reprezentanţilor a acestei ţări o evaluare publică, având accente radicale privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare şi Verificare“, se arăta într-un comunicat al MAE.

Şi, totuşi, a ajuns în Comisie

În ciuda tevaturii create, Diaconescu a fost prezent ieri la şedinţa Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Reprezentanţilor de la Haga, unde a prezentat progresele făcute de România în domeniul justiţiei. Diaconescu a vorbit şi despre progresele făcute în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Legiuitorii batavi au fost interesaţi să afle părerea ministrului şi asupra modului în care sunt cheltuiţi banii europeni. În Olanda există suspiciunea că o mare parte din aceşti bani ajung în buzunarele clientelei politice.

Purtătorul de cuvânt al MAE olandez a explicat că nu înţelege supărarea ministrului, deoarece partea română ştia de la stabilirea vizitei că subiectul principal de discuţie va fi poziţia Olandei faţă de funcţionarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

„Ne scuzaţi, dar, totuşi, venim“

Presa olandeză a prezentat pe larg refuzul iniţial al ministrului român de Externe. Site-ul televiziunii naţionale NOS scria că România „s-a enervat“ din cauza unei scrisori a Guvernului. „Anularea este un protest faţă de o scrisoare a Guvernului privind România. În document se arată că România nu face suficiente eforturi pentru a combate crima organizată şi corupţia“, precizează NOS. 

După apariţia informaţiei că ministrul Cristian Diaconescu a decis să întreprindă vizita la Haga, presa olandeză a revenit asupra ştirilor iniţiale. „Ministrul român vine până la urmă“, anunţă NOS. Postul de televiziune explică şi cum a decurs convorbirea dintre Diaconescu şi omologul său, Maxime Verhagen. „Ministrul Verhagen l-a sunat în această seară (marţi seară, n.red.) pe Diaconescu, care a spus că este vorba despre o neînţelegere şi că va veni până la urmă. El s-a oferit să îşi prezinte scuzele“, scrie NOS.

Olandezii nu văd bine justiţia română

Raportul Comisiei Europene din luna iulie vorbeşte despre întârzieri ale actului de justiţie şi despre tergiversări ale proceselor în cazurile de mari corupţi. Comisia constata că este „stupefiant că practic niciunul dintre cazurile de cel mai mare interes public nu au ajuns la o decizie în primă instanţă, ca să nu mai vorbim de o decizie finală“. Singurul mijloc de constrângere, conform raportului, a rămas acela al procedurilor de încălcare a tratatului de aderare pe care Comisia le poate lansa împotriva statelor membre în cazul unor neconformităţi (infringement).

Ceea ce aduce nou raportul Guvernului olandez este faptul că slaba combatere a corupţiei ar putea afecta fondurile europene, dar şi aderarea la spaţiul Schengen. Aceste chestiuni nu s-au regăsit în raport, însă au făcut parte din mai multe proiecte de raport. Poziţia Olandei era, deci, oricum cunoscută la Bucureşti.

Cine l-a sunat pe Diaconescu

image

Ministrul de Externe de la Haga este Maxine Verhagen (foto), un politician creştin-democrat. Din 1989 până în 1994 a fost membru al Parlamentului European. În 2007 a preluat funcţia de şef al Diplomaţiei batave.

Verhagen l-a sunat marţi seara pe Diaconescu pentru a se interesa de informaţiile apărute în presa română cu privire la amânarea vizitei. Diaconescu a făcut un pas înapoi şi, conform televiziunii de stat batave, şi-a cerut scuze, explicând că a fost doar o „neînţelegere“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite