Deputaţii din România se fac că nu aud apelurile UE privind corupţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din România, spre deosebire de cazul Bulgariei, se fac că nu aud apelurile Bruxellesului referitoare la combaterea corupţiei, refuzând, în urmă cu câteva zile, să autorizeze o

Deputaţii din România, spre deosebire de cazul Bulgariei, se fac că nu aud apelurile Bruxellesului referitoare la combaterea corupţiei, refuzând, în urmă cu câteva zile, să autorizeze o percheziţie la domiciliul fostului premier Adrian Năstase, comentează agenţia France Presse. Pentru a da satisfacţie Comisiei Europene, Bulgaria începe să ia măsuri ferme, chiar dacă dureroase, împotriva corupţiei.
În pofida ritmului lent şi a complexităţii deja binecunoscute ale justiţiei sale, responsabili cu rang înalt, acuzaţi de nereguli financiare, au început să fie plasaţi în detenţie preventivă în Bulgaria. În România, în schimb, deputaţii se fac că nu aud apelurile insistente ale Bruxellesului. Ei au refuzat, în urmă cu câteva zile, să autorizeze o percheziţie la domiciliul fostului premier Adrian Năstase, acuzat de corupţie, notează AFP comentând declaraţiile făcute, sâmbătă, la Salzburg, de diverşi oficiali europeni cu privire la aderarea României şi Bulgariei.

Olli Rehn: "Integrarea la 1 ianuarie 2007 încă este realizabilă"
Intrarea în Uniunea Europeană a Bulgariei şi României la data prevăzută, 1 ianuarie 2007, încă este "realizabilă", chiar dacă cele două ţări mai au de obţinut progrese, apreciase, sâmbătă, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.
"Obiectivul 2007 poate fi atins de cele două ţări, dar ambele mai au de parcurs ultima etapă şi trebuie să-şi folosească întreaga energie pentru aplicarea reformelor", a declarat Rehn la conferinţa de presă care a încheiat reuniunea miniştrilor europeni ai afacerilor externe de la Salzburg, Austria. "Ambele ţări au făcut progrese importante pentru a rezolva aspectele care încă mai pun probleme, în special în domeniul reformelor sistemului judiciar şi de creare a condiţiilor structurale pentru a lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate", a continuat el. Sofia şi Bucureştiul trebuie acum "să arate că nimeni nu este mai presus de lege, iar corupţia la nivel înalt poate fi eradicată", a subliniat comisarul.

Ben Bot: Europa trebuie să menţină presiunea asupra Bucureştiului
Uniunea Europeană trebuie "să menţină presiunea" asupra României şi Bulgariei până la sfârşitul anului 2006, pentru ca aceste ţări să-şi intensifice lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate înainte de intrarea lor în UE, a declarat ministrul olandez de externe, Ben Bot. România şi Bulgaria "îşi dau toată silinţa" şi, "menţinând presiunea, le putem menţine pe calea cea bună", a opinat Bot. Comisia Europeană urmează să anunţe în luna mai dacă recomandă aderarea celor două ţări în 2007, aşa cum este prevăzut, sau dacă progresele lor sunt insuficiente şi integrarea trebuie amânată cu un an. Un al doilea raport este prevăzut în noiembrie şi "vom lua decizia pe această bază", a precizat Bot. şi şeful diplomaţiei olandeze s-a declarat optimist în privinţa şanselor pe care le au România şi Bulgaria pentru a adera la 1 ianuarie 2007, cu condiţia ca ele să-şi continue până atunci eforturile în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, cele două aspecte deosebit de sensibile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite