De ce a ucis criminalul din Norvegia. Pentru că avea o mamă înapoiată mintal sau pentru că tatăl se culcase cu 500 de femei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tată care l-a părăsit, o mamă înapoiată mintal, un tată vitreg care s-a culcat cu 500 de femei şi o soră care a întreţinut relaţii sexuale cu mulţi bărbaţi, aceasta este familia în care a crescut Anders Breivik, " un tânăr şarmant şi enigmatic" care a provocat masacrul din Norvegia.

În ultima etapă a odiosului său plan care a sacrificat mulţi nevinovaţi, Anders Breivik s-a mutat din apartamentul mamei sale, din Oslo, la o fermă din orăşelul Reno, un cadru perfect pentru acele romane cu crime scandinave atât de populare în ultima vreme, scrie Daily Mail într-un amplu reportaj dedicat copilăriei criminalului norvegian şi a modului în care şi-a petrecut ultimele 82 de zile înainte de atacurile din 22 iulie.

Politicos, elegant, cu o îmbrăcăminte şi un aer binecunoscut pentru cei din rasa ariană, Breivik (32 de ani) a câştigat curând încrederea localnicilor.

Svein Meldieseth, un păstor de 61 de ani, a fost însă suspicios cu privire la intenţiile bărbatului, mai ales că Andres Breivik i-a spus să nu îl viziteze niciodată fără ca să îl anunţe mai înainte prin telefon.

Bătrânul se simte vinovat că nu a împărtăşit poliţiştilor suspiciunile  sale în legătură cu ucigaşul.

"Dacă aş fi făcut-o, probabil că m-ar fi împuşcat, dar s-ar fi pierdut doar o bătrână viaţă, nu zeci de tineri", afirmă el.

O mamă bolnavă şi un tată vitreg care umbla cu multe femei

La ferma din Reno, bărbatul a scris un manifest rasist şi a fabricat bomba pe care a folosit-o într-unul din cele două atentate soldate cu 77 de morţi.

În manifestul său rasist, publicat pe internet chiar în ziua sângerosului atentat, Breivik dă informaţii despre copilăria şi familia sa.

Despre mama sa, declară că "are capacitatea intelectuală a unui copil de zece ani". El atribuie afecţiunea mamei unei meningite pe care ar fi contactat-o după ce s-a infectat cu herpes de la tatăl său vitreg. Tore, fost căpitan şi tată vitreg, s-ar fi culcat cu peste 500 de femei iar pensia şi-o cheltuie căutând prostituate thailandeze, mai scrie el în manifest.

Anders Breivik o acuză şi pe sora sa vitregă, Elisabeth, care ar fi avut raporturi sexuale cu circa 40 de iubiţi, "mai mulţi decât stripperii de la Chippendale, cunoscuţi pentru faptul că sunt purtătorii mai multor boli". Atacatorul de 32 de ani este convins că din această cauză Elisabeth s-a îmbolnăvit de clamidoză şi a rămas infertilă, fiind nevoită să se mute în SUA pentru a urma un tratament.

Daily Mail mai spune că nu se ştie cât de adevărate sunt aceste acuzaţii, dar citează nişte apropiaţi ai familiei care o descriu pe mama criminalului drept o fiinţă fragilă, afectuoasă şi grijulie cu fiul ei. Totodată, ea ar fi fost tolerantă cu celelalte culturi şi naţii, deşi una dintre imigrantele care trăiau în bloc a spus că era rasistă, precum fiul ei.

O explicaţie pentru comportamentul său deviant ar fi şi o întâmplare din adolescenţa lui Breivik, când a avut de suferit de pe urma unui prieten pakistanez, care ar fi dispreţuit cultura norvegiană.

Tatăl biologic nu vrea să mai ştie nimic de el

Experţii spun însă că disfuncţionalităţile educaţionale generate de lipsa tatălui biologic au contribuit la schimbarea psihicului său.

Breivik a fost respins de tatăl său, Jens, care în prezent trăieşte izolat într-o vilă din sudul Franţei şi nu vrea să se mai întoarcă în Norvegia".

"Nu mă simt ca tată al său. Cum a putut să stea acolo şi să omoare atâţia oameni nevinovaţi şi să creadă că ceea ce face este corect? Trebuia să îşi ia şi propria viaţă. Asta ar fi trebuit să facă el!", afirmă tatăl în vârstă de 76 de ani, fost diplomat.

Diplomat de carieră, Jens a întâlnit-o pe Wenche, mama lui Breivik, în timp ce lucra la ambasada Norvegiei din Londra. Când băieţelul Breivik avea doar un an, părinţii s-au despărţit, iar puternica luptă pentru custodia copilului a fost câştigată de Wenche. Fiecare dintre ei s-a recăsătorit.

Breivik nu este "nebun sau psihopat"

Unul din punctele manifestului criminalului norvegian se referea şi la instituţia căsătoriei. Anders Breivik afirma că o căsătorie ar trebuie să fie în mod obligatoriu, prin contract, pe cel puţin 20 de ani şi să ofere drepturi egale taţilor.

Deşi şi-a acuzat familia, Breivik susţine că nu este un inadaptat social, că a avut o copilărie idilică şi a avut tot ce şi-a dorit.

Psihologul Mail Berry, care a analizat manifestul, afirmă că deşi, Breivik manifestă în mod evident un comportament obsesiv şi narcisistic, nu este însă "nebun sau psihopat".

La 22 iulie, Behring Breivik  a deschis focul asupra unei adunări a tinerilor laburişti pe insula Utoeya, la scurt timp după explozia unei maşini-capcană în apropierea sediului din Oslo al Guvernului norvegian.

Breivik, în vârstă de 32 de ani, a recunoscut că este autorul celor două atacuri, soldate cu cel puţin 77 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite