Datoriile Greciei aduc a 13-a lună consecutivă de scăderi pentru euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda europeană a continuat să piardă teren în faţa dolarului, atingând a 13-a lună de scăderi, situaţie care reflectă că investitorii şi-au pierdut încrederea în unele economii europene, titrează BBC News.

Euro a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimul an - fiind cotat la 1,29 dolari.

Pieţele bursiere de pe continentul asiatic au scăzut şi ele. Piaţa din Singapore a scăzut cu 1,5 %, în timp e indexul din Hong Kong Hang Seng a înregistrat o scădere de 2,1 %, potrivit BBC.

Investitorii rămân încă îngrijoraţi de criza financiară din Grecia şi de teamă că aceasta ar putea afecta şi alte economii.

Premierul Spaniei, Luis Rodriguez Zapatero, a fost forţat să nege zvonurile potrivit cărora Spania ar putea fi următorul stat care va avea nevoie de ajutor financiar, după Grecia, căreia i-a fost aprobat de curând un împrumut în valoare de 110 miliarde de euro.

De asemenea, şansele de succes ale planului de salvare a Greciei sunt privite cu un anumit grad de scepticism.

Într-un interviu acordat unui cotidian francez, Dominique Strauss-Kahn, şeful Fondului Monetar Internaţional, a declarat că trebuie luate măsuri pentru a evita o posibilă răspândire a crizei în Europa.

Trebuie să evităm răspândirea crizei din Grecia...trebuie să rămânem vigilenţi, a declarat liderul FMI pentru publicaţia Le Parisien.

Directorul general al FMI a afirmat că planul de ajutor pentru Grecia are ca obiectiv salvarea Greciei, care se confruntă cu două probleme: o datorie uriaşă şi o competitivitate foarte slabă.

În acest context, FMI a insistat asupra a trei puncte, a explicat Strauss Kahn: reducerea până în 2013-2014 a deficitului elen de la peste 13% la 3%, punerea la adăpost a Greciei faţă de speculaţii timp de 18 luni prin angajarea unor sume mult mai considerabile decât ceea ce a fost prevăzut iniţial. În fine, grija de a-i proteja pe cei mai vulnerabili, persoanele cu salarii şi pensii mici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite