Danemarca a deschis prima sa clinică de distribuire gratuită a heroinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cocaina şi heroina continuă să domine piaţa europeană a drogurilor
Cocaina şi heroina continuă să domine piaţa europeană a drogurilor

După ani de dezbateri, Danemarca a deschis astăzi, la Copenhaga, prima sa clinică de distribuire gratuită a heroinei sub supraveghere medicală, relatează AFP.

Programul vizează 300 de toxicomani (circa 1% din persoanele care consumă droguri în această ţară), la care terapia cu metadonă nu funcţionează.

"Scopul nostru nu este vindecarea toxicomanilor, ci să-i ajutăm pe cei care nu se pot linişti doar cu metadonă, furnizându-le heroină curată, ajutându-i să evite bolile şi căderea în infracţionalitate", a afirmat unul dintre medicii centrului.

Acesta a precizat că voluntarii vor fi trataţi cu metadonă timp de 14 zile, pentru a se putea doza apoi cantitatea de heroină ce trebuie prescrisă.

Astfel, Danemarca s-a alăturat Germaniei, Elveţiei, Olandei şi Marii Britanii, care au aprobat prescrierea medicală a heroinei unui număr restrâns de persoane extrem de dependente şi pentru care terapiile de substituire a heroinei nu au funcţionat.

Asociaţia toxicomanilor a criticat această iniţiativă, ce obligă persoanele dependente să vină la centru de două ori pe zi, 7 zile din 7, pentru a-şi primi dozele. "Astfel trăieşi ca un zombi, fără să-ţi poţi găsi de muncă, fără să poţi studia sau să te distrezi", a spus preşedintele asociaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite