Dalai Lama se întâlneşte cu Laszlo Tokes la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul român Laszlo Tokes se va întâlni la Budapesta cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan exilat de autorităţile comuniste chineze, aflat într-o vizită în Ungaria.

Dalai Lama, laureatul premiului Nobel pentru pace din 1989, a sosit vineri în Ungaria într-o nouă vizită, a şaptea, în cursul căreia va ţine prelegeri despre budism, pe stadionul Laszlo Papp, transmise în direct pe internet. Ieri a devenit cetăţean de onoare al Budapestei.

"Trebuie să acţionăm pentru ca secolul XXI să fie unul al păcii în lume, dar pentru aceasta e nevoie de dialog", a declarat liderul spiritual al Tibetului după ce a primit titlul de cetăţean de onoare al Budapestei de la primarul Gabor Demszky. Potrivit lui Dalai Lama, dialogul este "metoda paşnică serioasă prin care este posibilă confruntarea diferenţelor şi intereselor opuse".

Luni, Dalai Lama va ţine un discurs în Parlamentul ungar , urmat de întâlniri cu mai mulţi politicieni importanţi, inclusiv cu premierul Viktor Orban, precum şi cu vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes.

Eurodeputatul român îl invitase pe Dalai Lama şi în România, la începutul lunii decembrie 2008, când liderul spiritual tibetan, împreună cu primul-ministru al guvernului tibetan din exil, profesorul Samdong Rinpoche, s-a aflat în Bruxelles.

Vizita a  fost însă amânată, după ce Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că autorităţile române nu au trimis invitaţii către Dalai Lama sau reprezentanţi ai săi pentru a vizita ţara noastră, iar România "recunoaşte principiul existenţei unei singure Chine, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Populare Chineze şi apartenenţa Tibetului la aceasta".

În vârstă de 75 de ani, Tenzin Gyatso este ale 14-lea Dalai Lama. Din Ungaria, Dalai Lama va merge, marţi, în Germania.

Dalai Lama, împreună cu mulţi dintre susţinătorii săi, au plecat din Tibet şi s-au refugiat în India când trupele chineze au pătruns pe acest teritoriu şi au preluat controlul asupra oraşului Lhasa, în 1959. De atunci, a condus din India guvernul tibetan din exil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite