Irlandezii au spus "DA" Tratatului de la Lisabona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irlandezii au spus "DA" Tratatului de la Lisabona
Irlandezii au spus "DA" Tratatului de la Lisabona

Irlandezii au spus un "da" convingător Tratatului de la Lisabona în referendumul de vineri, a declarat ministrul irlandez de externe, Micheal Martin. Premierul irlandez Brian Cowen a vorbit despre "o zi mare" pentru Irlanda şi Europa, după aprobarea Tratatului de la Lisabona, iar reacţiile de entuziasm din partea liderilor europeni n-au întârziat să apară.

Mai citeşte şi:

Rezultatele oficiale vor fi anunţate la 16.00 GMT (19.00, ora României).  După numărarea buletinelor de vot în 28 dintre cele 43 circumscripţii, adică 37% din voturi, "da" a primit aproape 67% din voturi.

"Astăzi, poporul irlandez a vorbit în mod clar şi decisiv, este o zi mare pentru Irlanda şi Europa", a spus premierul irlandez.

"Este o victorie zdrobitoare. Am încredere că textul va fi adoptat cu un rezultat naţional apropiat de 60-40", a declarat
Secretarul de stat irlandez pentru afaceri europene, Dick Roche.

"Mulţumesc, Irlanda!", le-a spus irlandezilor preşedintele Comisiei Europene, după aprobarea Tratatului de la Lisabona.

Preşedinţia suedeză a UE a declarat şi ea, după aprobarea Tratatului de la Lisabona de către irlandezi, că "este o zi bună pentru Europa".


Franţa. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a salutat votul cetăţenilor irlandezi, care "prin decizia lor au ales clar Europa".

"Acest vot, care încununează eforturile depuse mai alesa în cursul preşedinţiei franceze pentru a răspunde preocupărilor exprimate de irlandezi, este o mare satisfacţie pentru toţi europenii. El permite depăşirea unei etape decisive în intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona".

Germania este foarte bucuroasă că Tratatul de la Lisabona a fost aprobat de irlandezi, a declarat cancelarul Angela Merkel. Aprobarea irlandezilor este "un pas important" pentru intrarea în vigoare a textului, a transmis Merkel.

Germania, care a ratificat textul în septembrie, este "foarte bucuroasă în legătură cu rezultatul referendumului", a explicat
cancelarul Angela Merkel.

"Da", de la primele rezultate


Voturile
au început să fie numărate la 09.00 în 43 circumscripţii. Încă din primele rezultate  "da" a fost în avans.

Chiar şi circumscripţia Tipperary-sud, care anul trecut votat"nu" în proporţie de 53%, pare să fi aprobat tratatul cu 68,42% din voturi, faţă de 31,58% pentru "nu".

Politicienii care se opun adoptării tratatului susţin că irlandezii au votat "Da" mai mult din teamă decât din speranţă. "Credem că este vorba despre o victorie foarte convingătoare pentru tabăra susţinătorilor. Irlandezii sunt speriaţi. Este un vot bazat mai mult pe teamă, decât pe speranţă", a spus purtătorul de cuvânt al lui Declan Ganley, liderul opozanţilor tratatului de la Lisabona.

Ceva mai mult de trei milioane de alegători, adică mai puţin de 1% dintre europeni, au fost chemaţi vineri la urne pentru acest scrutin care va decide soarta Tratatului de la Lisabona, considerat esenţial pentru buna funcţionare a unei Uniuni Europene cu 27 de membri.

Ultimele sondaje indicau că răspunsul "da" ar putea obţine între 48% şi 68% din voturi, în timp ce pentru "nu" prognozele dădeau între 17% şi 33%, însă susţinătorii tratatului au avertizat în privinţa unui "exces de încredere".

La referendumul din 12 iunie 2008, irlandezii au votat "nu"

Responsabil pentru o paralizie în care a intrat UE imediat după respingerea iniţială a textului, Dublinul a acceptat să-şi recheme populaţia la vot obţinând în schimb de la UE asigurări că nu vor fi alterate "specificităţile celtice": interdicţia avortului, neutralitatea militară şi o rată mică de impozitare. În plus, dacă tratatul va fi adoptat, Irlanda va continua să dispună de dreptul de a fi reprezentată în Comisia Europeană prin propriul comisar.

Cursa cu obstacole pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona continuă, după votul irlandezilor, cu etapa cehă.

Textul Tratatului de la Lisabona trebuie să fie aprobat de toţi cei 27 de membri pentru a intra în vigoare. Numai Irlanda a fost nevoită, din cauza prevederilor Constituţiei, să se pronunţe printr-un referendum, în timp ce 24 de capitale europene au încheiat deja procesul de ratificare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite