Cutremur politic în Bavaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliată a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a câştigat fără glorie alegerile din landul Bavaria. Rezultatul (43,4%) este însă cu 17%

Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliată a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, a câştigat fără glorie alegerile din landul Bavaria. Rezultatul (43,4%) este însă cu 17% mai mic decât cel de la alegerile precedente.
Procentul echivalează cu un eşec pentru CSU, care de mai bine de 46 de ani domină scena politică din Bavaria. Pentru prima dată, formaţiunea va fi nevoită să îşi caute un partener de guvernare.

Declinul CSU nu a favorizat Partidul Social-Democrat (CDU), care a obţinut şi el un scor mai mic decât în 2003, ci formaţiunile mici, în special Partidul Liberal (FDP) şi Verzii.  Presa germană nota că este vorba de “un cutremur politic”, care a provocat reuniuni de urgenţă la Berlin şi la München. Secretarul general Christine Haderthauer s-a oferit să demisioneze, dar preşedintele Erwin Huber a precizat că partidul nu are nevoie de “ţapi ispăşitori”.

Repercusiuni la Berlin

Rezultatul din Bavaria va cântări mult la Berlin, unde Angela Merkel spera să obţină la alegerile din 2009 o majoritate care să-i permită să renunţe la “marea coaliţie” cu social-democraţii.

Speranţele sale par a se fi năruit, în condiţiile în care e posibil să nu mai poată conta pe numărul mare de voturi din sud, care să compenseze rezultatele slabe din nordul Germaniei, care votează în mod tradiţional cu SPD. Potrivit comentatorilor, pe lângă uzura puterii şi modernizarea spectaculoasă a acestei regiuni mult timp agricole, declinul CSU a fost provocat de o serie de decizii nepopulare, de la interzicerea fumatului în locuri publice până la ignorarea problemelor de mediu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite