Curtea Europeană de Justiţie, sufocată de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul şi durata proceselor au crescut, după ce Curtea a primit noi puteri în urma Tratatului de la Lisabona. Durata lungă a proceselor comerciale riscă să aducă instanţa în poziţia neplăcută de a încălca drepturile omului.

Preşedintele Curţii Europene de Justiţie, Vassilios Skouris, vrea ca numărul judecătorilor să crească de la 27 (câte unul din fiecare stat membru) la 39. Dacă în 1970 instanţa cu sediul în Luxemburg avea 79 de cazuri, în 2010 numărul lor a depăşit 2.400. În 2004, durata medie a proceselor era de 21 de luni pentru ca în 2009 să ajungă la 27.

În cazul proceselor comerciale sunt necesare 56 de luni. Ori în 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că un proces care durează cinci ani şi 10 luni este contrar Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Propunerea lui Skouris de creştere la 39 a numărului de judecători presupune însă şi costuri suplimentare: 13 milioane de euro.

Un alt impediment constă în faptul că propunerea trebuie să fie acceptată şi de către statele membre ale Uniunii Europene. Criza economică şi financiară, precum şi presiunile tot mai mari pentru a nu creşte bugetul UE, ar putea ucide din faşă ideea preşedintelui CJUE.

Probleme similare la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului se confruntă cu aceeaşi problemă: un număr tot mai mare de dosare. Procesul de reformare este unul de durată. Din 1998, CEDO încearcă să găsească metode de a trata plângerile într-o durată de timp acceptabilă şi de a se concentra, în acelaşi timp, asupra cazurilor mai importante.

Citeşte şi:

HOTĂRÂRE Se restituie taxa de poluare

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite