Slovacia, pe cale să îngroape zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul slovac a votat pentru extinderea FESF
Parlamentul slovac a votat pentru extinderea FESF

Întreaga Europă este astăzi cu ochii pe Slovacia, ultimul stat din zona euro care mai trebuie să adopte suplimentarea fondului de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate. Parlamentul de la Bratislava riscă să îngroape proiectul dacă votul va fi unul negativ.

Parlamentul slovac votează astăzi în jurul orei 14, ora României asupra suplimentării Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), de pe urma căruia a profitat până acum mai ales Grecia. Ca fondul de urgenţă să fie extins este nevoie ca el să fie adoptat de toate cele 17 state din zona euro.

Partenerii de coaliţie nu se înţeleg

Semnalele date până acum de deputaţii de la Bratislava nu invită la prea mult optimism. Pentru că cele patru partide din coaliţia la guvernare nu au ajuns la un numitor comun, negocierile continuă şi astăzi, până la începerea votului, a anunţat premierul Iveta Radicova. În cazul în care Legisaltivul slovac va respinge suplimentarea FESF, mai există posibilitatea legală ca votul să fie reluat.

Premierul ameninţă cu demisia

Potrivit presei slovace şefa Guvernului şi-ar fi ameninţat partenerii de coaliţie că demisionează dacă nu aprobă extinderea mecasnismului european de criză.

Ce condiţii pun partidele
Neo-liberalii din partidul SaS au declarat că vor vota împotriva fondului de urgenţă, care ar împovăra prea mult bugetul unei ţări sărace ca Slovacia, dacă nu li sunt acceptate condiţiile. Ei vor, printre altele, ca orice decizie legată de fondul de urgenţă să treacă mai întâi prin comisiile de Buget şi de Finanţe din Parlament.
Deşi are susţinerea social-democraţilor, fără voturile SaS premierul Radicova nu are nicio şansă să obţină numărul de voturi necesar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite