Cum o aşteaptă Chişinăul pe Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german, Angela Merkel
Cancelarul german, Angela Merkel

Cancelarul german va face, miercuri, prima sa vizită oficială în Republica Moldova.

Până la sosirea cancelarului german în Republica Moldova a mai rămas o zi, timp în care autorităţile de la Chişinău trebuie să pună la punct ultimele detalii pentru  vizită: să termine reparaţia şoselelor, să lustruiască lămpile de la Palatul Republicii, acolo unde Angela Merkel va ţine un discurs public, şi să găsească vreo 20 de metri de gazon, furat imediat ce a fost pus.   

Primii agenţi de pază ai înaltului oficial european au sosit aseară la Chişinău. Cea mai puternică femeie din lume va fi păzită şi de alţi 70 de angajaţi ai Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat al Moldovei. De asemenea, vor fi mobilizaţi circa 2.000 de poliţişti.

Beciurile de la Cricova aşteaptă oaspeţi

Deocamdată, nu se ştie dacă Angela Merkel va ajunge la vestitele beciuri de la Cricova. Drumarii lucrează însă de zor pe traseu, iar Poliţia a verificat apartamentele din preajma combinatului de vinuri, pentru a întocmi o listă cu persoanele potenţial periculoase. Între timp, angajaţii fabricii au pus deoparte cele mai alese licori. „Am fost preveniţi. Suntem gata s-o avem în calitate de oaspete pe Angela Merkel", afirmă Valentin Bodiu, directorul combinatului.
Dacă muncitorii netezesc drumurile la propriu, politicienii şi analiştii cred că  vizita cancelarului german va uşura calea Chişinăului spre Uniunea Europeană.

Într-un interviu pentru „Adevărul", premierul Vlad Filat declara că se aşteaptă „nu doar la mesaje, dar şi la un sprijin real pentru Moldova în procesul de a deveni un  stat democratic şi european".

„Moldova este importantă pentru UE"

„Mă aştept să vină cu un mesaj de susţinere pentru reformele iniţiate până acum, destinate să ne apropie de UE", a comentat Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Nu poate fi omis nici faptul că Angela Merkel vine direct la Chişinău, şi nu vizitează Moldova în cadrul unui turneu internaţional. „Vizita transmite un mesaj clar de susţinere a Republicii Moldova. În pofida problemelor şi provocărilor cu care se confruntă în prezent UE, nu uităm de partenerii şi vecinii noştri. Moldova este foarte importantă pentru UE şi suntem interesaţi să se bucure de stabilitate şi prosperitate", a declarat şi Carsten Wilms, şeful interimar al Ambasadei Germaniei la Chişinău.

Fostul reprezentant special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, crede că vizita este un succes diplomatic al Chişinăului. „Angela Merkel vrea să găsească o soluţie pentru conflictul transnistrean. Şe ştie că este interesată de acest diferend, chiar dacă rezolvarea nu pare să fie atât de aproape. Fără îndoială, dintre toţi oficialii europeni, are cea mai mare influenţă asupra ruşilor", crede Kalman Mizsei.

Soluţie pentru Transnistria

„Nu ar trebui să ne aşteptăm la paşi radicali în rezolvarea problemei transnistrene, chiar dacă Angela Merkel îşi doreşte mult să dezmorţească acest conflict «îngheţat bocnă». În acelaşi timp, oficialii germani sunt precauţi, pentru că, până în august 2008, Germania a fost implicată activ în procesul de reglementare a conflictelor din regiunile Osetia de Sud şi Abhazia. Aşa că acel insucces o forţează să fie mai atentă şi calculată în cazul Transnistria", este părerea expertului în securitate regională Dmitri Danilov de la Institutul Europei al Academiei de Ştiinţe de la Moscova.

Referitor la ipoteticul plan de federalizare a Republicii Moldova despre care presa, în special cea de la Moscova, a scris că ar urma să fie adus de Angela Merkel, atât oficialii de la Chişinău, cât şi cei germani spun că sunt doar „speculaţii".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite