Cum fac economii Spania şi Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii spanioli ar putea primi indemnizaţii mai mici
Şomerii spanioli ar putea primi indemnizaţii mai mici

Madridul pregăteşte reducerea salariilor şi a indemnizaţiilor de şomaj, Parisul introduce noi taxe.

Guvernul spaniol pregăteşte un nou pachet de măsuri de reducere a cheltuielilor publice, pentru a respecta ţinta de deficit pentru 2012, de 5,3% din PIB, potrivit acordului cu Bruxellesul.

Potrivit unor surse din cadrul executivului de la Madrid, citate de agenţia Reuters, este vorba de economii totale de cel mult 30 de miliarde de euro, care includ tăieri din salariile funcţionarilor publici, îngheţarea pensiilor, reducerea indemnizaţiilor de şomaj sau închiderea de posturi publice de televiziune. „Nu este vorba de nicio decizie luată. Sunt doar calcule tehnice, cât s-au putea economisi, când s-ar putea încasa. Însă poate fi o parte, totul, sau nimic", scrie Reuters citând o sursă apropiată executivului, care explică şi faptul că în cadrul acestuia există dezbateri puternice cu privire la punctele în care să fie făcute aceste ajustări bugetare.

Noile măsuri nu ar putea fi cunoscute înainte de o nouă reuniune a Ecofin, în 10 iulie, iar altele ar putea fi prezentate abia în cadrul bugetului pentru 2013, când guvernul ar urma să propună şi un plan fiscal pentru 2014, după cum au indicat surse din cadrul Ministerului spaniol al Finanţelor, citat de EFE.

Guvernul francez ia de la bogaţi

Guvernul francez a anunţat miercuri că intenţionează să strângă 7,2 miliarde de euro în 2012 prin majorarea taxelor pentru companii şi gospodăriile înstărite, în încercarea de a acoperi deficitul provocat de o creştere economică anemică, scrie Reuters.

Principala măsură inclusă în proiectul de rectificare a bugetului, prezentat miercuri în Consiliul de Miniştri, este o suprataxă „excepţională" de 2,3 miliarde de euro care va fi plătită în acest an de gospodăriile care câştigă mai mult de 1,3 milioane euro pe an. În plus, va fi introdusă o taxă specială pentru marile bănci şi companii energetice care ar urma să aducă alte 1,1 miliarde de euro.

De asemenea, va fi eliminată scutirea de la plata cotizaţiilor sociale pentru orele suplimentare, iar taxa pentru tranzacţiile financiare va fi dublată până la 0,2%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite