Croaţia vinde insulele lui Tito

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Croaţia vinde insulele lui Tito
Croaţia vinde insulele lui Tito

Din cauza efectelor negative ale crizei economice şi a numărului de turişti care a scăzut simţitor, Croaţia intenţionează să scoată la vânzare (pentru cel puţin 2,5 miliarde de euro) unul dintre cele mai importante obiective turistice ale sale, totodată un adevărat simbol istoric al acestei ţări ce numără 4,4 milioane de locuitori.

Este vorba de Insulele arhipelagului Brioni, supranumite şi „insulele lui Tito“, aflate în largul coastei de vest a peninsulei Istria (nord).
 
Josip Broz Tito, fostul preşedinte al Iugoslaviei deopotrivă antistalinist şi antioccidental, şi-a făcut din acestea reşedinţa estivală.

Cu un relief extrem de variat, ele mai păstrează şi astăzi monumente istorice mergând din vremurile ilirilor şi romanilor până la arhitectura neobarocă a Imperiului Austro-Ungar.

Printre oaspeţii de seamă primiţi acolo de fostul lider iugoslav (90 de şefi de stat şi 100 de guvern) s-au aflat Fidel Castro, Nikita Hruşciov, Ho Şi Min, dar şi Eleanor Roosevelt ori regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Anual, în Croaţia vin circa 11 milioane de turişti. Însă datele din acest an oferite de Institutul Naţional de Statistică arată că numărul lor s-a diminuat cu cel puţin 10%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite