Prima femeie premier, desemnată în Croaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima femeie premier, desemnată în Croaţia
Prima femeie premier, desemnată în Croaţia

Parlamentul croat a învestit, pentru prima dată, o femeie la conducerea guvernului. Noul premier desemnat se numeşte Jadranka Kosor şi a promis să depăşească blocajul impus de Slovenia în negocierile pentru aderarea la UE, relatează AFP.

Ca şi predecesorul ei în funcţie, Kosor a subliniat responsabilitatea ce revine Bruxellesului pentru ieşirea din impas.

"Vreau să le spun prietenilor europeni că ne vom face partea noastră de muncă şi că resposabilitatea istorică pentru rezolvarea diferendului este acum pe umerii lor", a subliniat ea.

Noul guvern are 20 de membri şi a fost format un nou minister, cel al Administraţiei publice, precum şi funcţii de ministru fără portofoliu.

Jadranka Kosor a mai promis să găsească mijloace pentrru "consolidarea stabilităţii macroeconomice şi pentru revenirea la creşterea economică".

Opoziţia de stânga şi-a exprimat îndoieli legate de capacitatea lui Kosor de a redresa ţara şi a calificat demisia lui Sanader drept "un act de laşitate".

Kosor a fost aleasă sâmbătă la conducerea partidului HDZ, conservator, la putere. Jadranka Kosor, în vârstă de 56 de ani, fostă jurnalistă, a insistst în discursul său pe blocajul impus din decembrie de Slovenia negocierilor croate de aderare la UE, din cauza unui diferend frontalier, şi a promis reluarea rapidă a negocierilor. Ea s-a declarat convinsă că negocierile vor fi deblocate şi procesul se va încheia anul acesta.

Kosor a fost desemnată vineri premier de către preşedinte, după ce Ivo Sanader a anunţat, în mod surprinzător, că demisionează şi se retrage din viaţa politică. El mai avea doi ani de mandat, transmite NewsIn.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite