Negocieri dure la Atena pentru formarea unui nou guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii îşi pun speranţele în Evangelos Venizelos, sursa: Reuters
Grecii îşi pun speranţele în Evangelos Venizelos, sursa: Reuters

Opoziţia conservatoare refuză să formeze un guvern de coaliţie naţională cu premierul socialist Giorgios Papandreu, deşi acesta s-a arătat dispus să se retragă din funcţie. Preşedintele elen, Karolos Papoulias, care şi-a asumat rolul de mediator, l-a convocat duminică la discuţii pe liderul partidului ,,Nea Dimokratia" (Noua Democraţie).

Criza datoriilor care a împins Grecia spre marginea prăpastiei este dublată, acum, de o criză politică care se accentuează pe oră ce trece. Liderul partidului conservator elen, ,,Noua Democraţie", Antonis Samaris, are duminică discuţii cu preşedintele Karolos Papoulis pentru a găsi o soluţie de ieşire din punctul mort în care se află negocierile dintre partide în vederea formării unui guvern de coaliţie naţională.

UPDATE 15.51 Acord pentru un nou Guvern în câteva ore

Purtătorul de cuvânt al Guvernului grec se aşteaptă la un acord între opoziţie şi socialişti în cursul serii, relatează Reuters. Premierul Giorgios Papandreu va demisiona abia după ce s-a ajuns la o înţelegere privind coaliţia de uniune naţională la guvernare.

UPDATE 15.13  UE face presiuni pentru un guvern de coaliţe naţională

„Am solicitat formarea unui guvern de coaliţie naţională, fiind convinşi că aceasta este pentru Grecia singura cale de a recăpăta încrederea (n.r.- partenerilor din zona euro)şi de a îndeplini angajamentele", a declarat comisiarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, pentru Reuters. „Avem nevoie de un anunţ convingător, mâine (luni), la întâlnirea miniştrilor de Finanţe din zona euro din partea domnului Venizelos", a mai spus Rehn.

Papandreu repetă că e gata să se retragă, dar n-o face

Premierul grec Giorgios Papandreou a anunţat că şi el se întâlneşte duminică, la Atena, cu liderii partidelor de opoziţie. Sâmbătă la amiază, premierul  i-a repetat şefului statului că e gata să înceapă negocierile pentru formarea noului Executiv care să pună în aplicare planul de salvare european pentru Grecia şi să se renunţe la poziţia de şef al Guvernului.

Opoziţia nu vrea coaliţie naţională

Liderul conservatorilor a dat semnale că este pregătită să accepte o coaliţie cu socialiştii de la Pasok, cu un premier din rândul propriului partid sau apropiat acestuia, aşa cum propuneau naţionaliştii din partidul Laos. În jurul orei 16, situaţia s-a schimbat complet, liderul ,,Noua Democraţie" declarând că refuză formarea unei coaliţii naţionale. Singura variantă realistă este organizarea urgentă de alegeri anticipate, care în opinia premierului Papandreu ar arunca ţara într-un haos politic şi economic.

Liderul conservatorilor, convocat de preşedinte

Samaris este totuşi convocat în cursul zilei de duminică la Palatul Prezidenţial pentru a discuta cu Karolos Papoulias despre variante concrete, însemnând persoane, de conducere a unui nou guvern.

Soluţia Venizelos: întâi austeritate, apoi anticipate

Varianta propusă de ministrul elen al Finanţelor - considerat la bursa speculaţiilor favorit pentru şefia noului Guvern - un guvern de tranziţie până în februarie, care să aplice măsurile de austeritate şi apoi organizarea de alegeri anticipate, rămâne şi ea în cărţi.

Opoziţia, favorită la anticipate

Sondajele cele mai recente publicate de presa de la Atena arată că cetăţenii greci preferă în cazul unor eventuale alegeri anticipate partidul Noua Democraţie (29%). Îi urmează socialiştii cu 19%-21% din voturi şi naţionaliştii de la partidul Laos cu 11%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite