Criza dă apă la moară anarhiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis să ridice pragul de alertă teroristă în jurul obiectivelor sensibile, din cauza atacurilor recente.

Anunţul a fost făcut duminică de ministrul de Interne Anna Maria Cancellieri, şi şi vine în urma unui atac împotriva directorului unei companii, revendicat de o grupare anarhistă.

„O circulară a fost trimisă pentru a invita (toate serviciile responsabile) să ridice pragul de alertă în jurul obiectivelor sensibile de pe teritoriul naţional", a declarat ministrul într-un interviu acordat publicaţiilor „La Repubblica" şi „Corriere della Sera".

„Joi este prevăzută o reuniune a comitetului pentru ordine şi securitate, în cursul căreia va fi prezentat un pachet de propuneri", a declarat ministrul, care a considerat posibilă „folosirea armatei" pentru a apăra obiectivele sensibile.

Acest anunţ intervine în timp ce o celulă anarhistă italiană a  revendicat vineri atentatul în care a fost rănit pe 7 mai, la Genova, Roberto Adinolfi, directorul Ansaldo Nucleare, o filială a gigantului public Finmeccanica.

Potrivit procurorului din Genova, Michele Di Lecce, această revendicare a Federaţiei anarhiste informale (FAI), care a anunţat alte opt acţiuni pentru a-i răzbuna pe anarhiştii încarceraţi în Grecia, „pare fiabilă".

Un motiv: Centrala de la Cernavodă

În scrisoarea trimisă cotidianului „Corriere della Sera", FAI a menţionat printre motive şi faptul că acesta „a construit instalaţiile de la Cernavodă, în România", informează cotidianul „La Repubblica".

Lui Adinolfi, anarhiştii i-au imputat faptul că „a condus în calitate de director tehnic consorţiul FIAT-Ansaldo, creat pentru proiectarea instalaţiilor italiene de la Montalto di Castro şi Trino Vercellese".

O altă acuzaţie este că „a colaborat la remodernizarea centralei nucleare Superphenix, din Franţa" şi că „a construit instalaţiile de la Cernavodă, în România".

FAI a revendicat şi în decembrie un atentat cu un colet-capcană împotriva directorului agenţiei de strângere a impozitelor Equitalia din Roma.

Organizaţia a semnat numeroase acţiuni similare în Italia şi în străinătate de la începutul anilor 2000. De altfel, două cocteiluri Molotov au vizat în noaptea de vineri spre sâmbătă o agenţie a Equitalia din Livorno (Toscana, centru), iar anchetatorii privilegiază pista anarhistă.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, împotriva sediului Equitalia din Livorno au fost lansate două sticle incendiare, în plin centrul oraşului toscan. Pe faţada clădirii a apărut şi înscrisul în roşu: „lupta continuă", o noutate potrivit ziarului.

Cancellieri a spus că „Equitalia reprezintă statul" şi a menţionat că are mult respect pentru familiile care nu reuşesc să facă faţă datoriilor.

De mai multe luni, sinuciderile în rândul şomerilor sau antreprenorilor sufocaţi de datorii s-au multiplicat în Italia, crescând nemulţumirea şi frustrarea unei părţi a populaţiei împotriva Equitalia şi a Guvernului lui Mario Monti, care a pus în aplicare o cură de austeritate severă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite