Criza bate şi la uşa Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată din ianuarie, DAX, indexul bursei germane, a scăzut sub pragul de 6.000 de puncte, ceea ce înseamnă că Germania este atinsă de recesiune.

„Germania va trebui să acţioneze urgent şi să accepte faptul că politica economică nu mai trebuie limitată doar la spaţiul naţional", scriu ziarele din această ţară. Potrivit „Der Spiegel", „cea mai mare greşeală a Germaniei a fost aceea că a văzut criza drept o problemă a grecilor, portughezilor, spaniolilor şi italienilor, dar aceasta nu mai o opţiune". 

Ca ţară exportatoare, Germania se bazează atât pe vecinii europeni (printre care Grecia şi Spania, care se confruntă cu o mare instabilitate economică), cât şi pe ţările emergente (unde creşterea economică încetineşte) .

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, şi Curtea Federală de Conturi au cerut guvernului condus de cancelarul Angela Merkel o politică de austeritate mai hotărâtă privind economiile şi reducerea datoriei.

Noua creştere a deficitului prevăzută în rectificarea bugetului federal pe 2012 "trebuie să fie văzută cu îngrijorare", semnalează un document al Curţii Federale de Conturi adresat Comisiei pentru buget din Bundestag.

 Ieri, Moody's a scăzut ratingul a şase bănci germane, inclusiv celei de-a doua
bănci a ţării, Commerzbank, din cauza riscului ridicat de şocuri provenite din criza datoriilor din zona euro. ;

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite