Criză politică în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mirek Topolanek refuză să demisioneze din funcţie, în pofida rezultatelor slabe obţinute de partidul său la alegerile regionale şi pentru Senat, excluzând totodată convocarea de

Premierul Mirek Topolanek refuză să demisioneze din funcţie, în pofida rezultatelor slabe obţinute de partidul său la alegerile regionale şi pentru Senat, excluzând totodată convocarea de alegeri anticipate.

Formaţiunea liberală eurosceptică “Democraţii Civici” (ODS) a suferit două înfrângeri succesive – în 18 octombrie, la alegerile regionale, şi în 25 octombrie, la cele pentru Senat – astfel încât a pierdut majoritatea constituţională în camera superioară a Parlamentului.

Ape agitate înainte de preşedinţia UE

Noua structură a Senatului nu permite ODS (fondat de preşedintele Vaclav Klaus, eurosceptic convins) să blocheze ratificarea Tratatului de la Lisabona, prevăzută să aibă loc până la sfârşitul anului.

Dar rezultatul alegerilor riscă să întârzie procesul de ratificare a acordului bilateral între Cehia şi SUA vizând instalarea unui radar antirachetă pe teritoriul ceh.

Aceste tulburări politice intervin cu doar nouă săptămâni înainte ca Cehia să preia preşedinţia Uniunii Europene şi pe fondul zvonurilor că Franţa ar intenţiona să îşi prelungească mandatul actual în detrimentul Cehiei.

Preşedintele Vaclav Klaus l-a acuzat recent pe Nicolas Sarkozy că vrea să deturneze în favoarea sa preşedinţia cehă, adăugând însă că a deţine preşedinţia UE “este un lucru fără importanţă”. La rândul său, ministrul ceh al afacerilor externe, Karel Schwartzenberg, a precizat că reputaţia cehilor de eurosceptici “este complet falsă”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite