Criza a fisurat „faţada“ luxoasă a Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până nu de mult moscoviţii priveau restul Rusiei de sus. Acum, se deprind să facă economii. Proiectele imobiliare faraonice începute anul trecut au fost abandonate, mulţi moscoviţi nu mai circulă cu maşina personală, nu mai merg la restaurant şi  cumpără mai puţin.

Sfârşit de februarie la Moscova. Cerul plumburiu dă un aer şi mai mohorât oraşului care începe să resimtă efectele crizei economice. Prima observaţie după ieşirea din aeroportul Vnokovo 3 e că se circulă foarte bine.

Au dispărut blocajele  în trafic, ce te ţineau captiv, anul trecut, şi trei-patru ore în jungla automobilistică rusească. Moscoviţii şi-au lăsat maşinile acasă, pentru a face economie, şi au redescoperit metroul.

E drept că acesta este şi foarte la îndemână, are nu mai puţin de 600 de staţii şi transportă zilnic peste patru milioane de persoane.

Turnul Rusiei nu se mai ridică

Sectorul cel mai afectat este cel al construcţiilor, simbolul renaşterii marii Rusii a lui Putin. Proiectele imobiliare faraonice sunt acum abandonate. Macaralele unde se ridică Centrul Financiar ”Moskow City” stau încremenite, şi nu din cauza iernii, pentru că anii trecuţi constructorii lucrau şi iarna, 14 din 14 de ore. Aflu că ”Turnul Rusiei”, care se dorea a fi cel mai mare imobil din Europa – o înălţime de 616 metri cu 118 etaje – nu va mai fi construit.

Magazine-„muzeu“, restaurante goale

Moscoviţii au devenit mai cumpătaţi. În pauza de masă, chiar şi angajaţii cu salarii bunicele rămân la birou, mănâncă ce au adus de acasă şi nu mai merg la restaurant. În Moscova întâlneşti restaurante cu toate bucătăriile popoarelor, dar unul cu specific românesc nu găseşti. Nici vinurile româneşti, atât de apreciate pe vremea URSS, şi pe care ruşii încă şi le amintesc, nu se mai găsesc.

Centrele comerciale sunt aproape goale, în ciuda reducerilor afişate. Oamenii preferă să evite tentaţiile. Vitrinele luminoase îţi fac cu ochiul. Cu toate că, pentru cineva care vine de la Bucureşti, preţurile de la Moscova sunt încă astronomice, îmi fac curaj şi intru într-un magazin de haine. Este aproape gol. Doar patru doamne admiră marfa la raionul de lenjerie intimă. Până la urmă nu cumpără nimic. Intru  în vorbă cu vânzătoarea.

Moscovitele au trecut la cratiţă

O întreb cum merge vânzarea. Îmi spune că foarte prost. De o săptămână nu a vândut aproape nimic. Până acum câteva luni, îmi spune, clienţii probau şase-şapte produse şi din acestea tot plecau din magazin cu unul. Acum - nimic.

Este îngrijorată pentru locul său de muncă. Îmi destăinuie că rusoaicele s-au reapucat de gătit, nu mai cumpără semipreparate pe care doar le încălzeau la microunde după ce se întorceau de la slujbă, iar multe dintre ele s-au apucat de lucru manual, îşi împletesc pulovere, fulare, mănuşi.

Magazinele cu produse occidentale de firmă abundă la Moscova. Preţurile însă le depăşesc pe cele de la Paris, Londra, New York. Ruşii le spun acestora ”magazine-muzeu” şi vin acolo doar pentru a-şi clăti privirea şi a vedea ce-şi cumpără oligarhii lor.

Meniu de criză

Pentru asemenea vremuri, autorităţile recomandă un ”meniu de criză”, publicat zilele trecute de presa rusă. Serviciul de stat pentru protecţia drepturilor consumatorilor, Rospodrebnodzor, spune că ”este important atât pentru sănătate, cât şi pentru bugetul personal să se renunţe la delicatesele din carne, peşte, în special la mezeluri”.

Ruşii sunt îndemnaţi să consume, de exemplu, cartofi în coajă şi să nu neglijeze aportul de legume şi fructe proaspete, pâinea de secară, caşa de hrişcă şi ovăz. „Amintiţi-vă când aţi copt ultima oară plăcinte cu ciuperci şi varză, dar blini, când aţi pregătit chisel, o marinată de peşte sau o cremă de casă pentru prăjituri? E vreme de criză, reveniţi la tradiţie!”, scrie pe site-ul său ”Rospotrebnodzor”.

Autorii susţin că un astfel de regim nu depăşeşte 2.780 de ruble (61 de euro) pe lună pentru un bărbat şi 2.354 (52 de euro) pe lună pentru o femeie. Dar preţurile la legume, fructe, peşte, carne, produse lactate au crescut cu 20-30 la sută, în ciuda faptului că autorităţile încearcă să le ţină în frâu. Numai un kilogram de carne a ajuns la Moscova la 400 de ruble (9 euro).

Atracţie


Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie a rămas un loc de pelerinaj doar pentru nostalgicii comunişti ruşi şi pentru turiştii străini. Se tot discută despre înhumarea fostului lider comunist, deoarece întreţinerea mumiei costă 1 milion de dolari pe an. 

image
image


Târgurile de joburi sunt tot mai căutate, dar oferta este limitată  Foto: AFP


Cozile la oficiile de şomaj sunt tot mai mari   Foto: AFP


S-au înmulţit cerşetorii

„M-au concediat“, expresia ce se aude tot mai des

image
image
image


Moscovitele au reînvăţat să tricoteze   Foto:  AFP

Andrei este student la Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe. Îl întreb cum resimt ruşii criza economică. Îmi povesteşte că tatăl său lucra la o firmă ce se ocupă cu vânzarea materialelor de construcţii.

În octombrie a fost concediat şi de atunci tot îşi caută de lucru. O duc foarte greu cu banii. Se bazează doar pe salariul mamei, care este profesoară, în jur de 500 de euro,  iar tatăl său mai găseşte din când în când ceva de reparat pe la vecini şi cunoştinţe. Au început să se cam strângă datoriile.

„M‑au concediat” este expresia tot mai des auzită în conversaţiile moscoviţilor. Reducerile masive de personal au ajuns şi în capitală. Salariile, cele mai mari din Rusia, s-au redus.

Şomerii se adună în bazar

Întreprinderile au făcut reduceri drastice de personal, iar cei care au avut norocul să nu fie daţi afară au acceptat o scădere a salariului cu 30-50 la sută.

La oficiul de înregistrare a şomerilor este înghesuială mare, îmi spune Andrei. Şomerii beneficiază de o alocaţie de 110 euro pe lună.

În capitala rusă, salariul mediu este destul de mare, în jur de 2.000 de euro, faţă de 400 în restul ţării. Mai grav este că pe şantierele moscovite lucrau la negru un număr mare de muncitori din republicile caucaziene, care fac parte din Federaţia Rusă – Daghestan, Inguşetia, Cecenia -, dar şi din fostele republici sovietice astăzi independente – Uzbekistan, Kîrgîstan, Tadjikistan, Azerbaidjan, dar şi din China.

Acum şi-au pierdut slujbele şi îi întâlneşti în nordul capitalei, în marele bazar Şerkizovski, adăpostindu-se cum pot de frigul iernii. Poliţia patrulează în permanenţă aici pentru că atacurile neonaziştilor s-au înmulţit, în ultimul timp. În urmă cu doi ani, extremiştii au comis un atentat cu bombă în zona aceasta, soldat cu 14 morţi şi 30 de răniţi.

image


Păpuşile Matrioşka sunt cele mai vândute suveniruri  Foto: AFP

image


Magazinul GUM a devenit „muzeu“ din cauza preţurilor   Foto:  AFP

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite