Criza economică scoate Europa în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria, Grecia, Letonia, Islanda, Marea Britanie şi Germania sunt afectate de frământări sociale. Guvernele europene se confruntă cu un val de proteste, muncitorii cerând protecţie faţă de competiţia străină, pe măsură ce situaţia economică se deteriorează.

În condiţiile în care şomajul în cele mai mari ţări ale Uniunii Europene este în creştere sau ameninţă să crească, mai rapid decât oricând după anii ’30, grevele, demonstraţiile şi blocarea drumurilor au intrat în cotidian.

„Lumea se concentrează deocamdată pe criza financiară, nefiind conştientă încă de faptul că situaţia începe să devină o criză a şomajului, care este o adevărată «bombă cu ceas» socială”, a declarat Sharan Burrow, şefa Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor din Comerţ.

Bulgaria: blocaj la trecerea Dunării

Fermieri bulgari au protestat ieri la graniţa cu România, blocând parţial traficul la unele puncte de trecere a Dunării, între care Vidin, Ruse şi Oriahovo.

Protestul a fost direcţionat împotriva importurilor de lapte şi carne din UE sau terţe ţări, faţă de scăderea producţiei de lapte şi a preţurilor.

Fermierii bulgari au cerut Guvernului de la Sofia să actualizeze înregistrarea proprietarilor de vite, pentru a se stabili valoarea subvenţiei, deoarece numai o parte din banii promişi au ajuns la cei care şi-au sacrificat şeptelul.

Grecia: ciocniri între agricultori şi poliţie

Fermierii greci protestează de mai multe zile împotriva importurilor agricole, la graniţa cu Bulgaria. Ei au avut ciocniri cu poliţia luni şi marţi, la Pireu şi la Atena, după mai multe zile de proteste la nivel naţional, care au dus la blocarea drumurilor şi a graniţelor.

Islanda: colaps total

Protestatarii au devenit ceva obişnuit pe străzile capitalei islandeze Reykjavik, încă din octombrie, când sistemul financiar al ţării a intrat în colaps. Manifestaţiile au culminat cu căderea guvernului, săptămâna trecută.

Oameni cunoscuţi prin calmul lor, islandezii au devenit violenţi, făcând grea misiunea forţelor de ordine, care au fost nevoite pentru prima dată să folosească gaze lacrimogene.

Islanda, o ţară care avea unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitori din Occident, cunoaşte cea mai abruptă scădere economică.

Germania: transporturi paralizate

Grevele a mii de angajaţi din sectorul public care cer salarii mai mari au paralizat, săptămâna trecută, transporturile în zece oraşe din Bavaria. Şcolile şi spitalele au fost şi ele afectate de grevă în nordul Germaniei.

Instituţiile locale şi şcolile au fost afectate de greve şi în estul ţării. Sindicatul a anunţat că grevele vor fi mai ample dacă autorităţile nu vin cu o ofertă salarială la negocierile programate pentru jumătatea lunii.

Marea Britanie: muncitori în grevă

Sindicatele au cerut Guvernului să înăsprească legea privind accesul forţei de muncă străine în ţară, populaţia temându-se pentru propriile locuri de muncă.

Sute de muncitori de la rafinăria petrolieră Lindsey din estul Angliei, deţinută de compania franceză Total, au încetat din nou lucrul, în cadrul unui protest care durează de săptămâna trecută. Ei sunt nemulţumiţi că au fost aduşi muncitori italieni şi portughezi.

Letonia: ministru demisionar

Ministrul leton al agriculturii şi-a dat ieri demisia tot din cauza protestelor agricultorilor. Fermierii au ieşit pe străzile capitalei Riga cu tractoarele pentru a cere ajutor de la stat şi au încercuit marţi clădirea ministerului, sunând din claxone.
Agricultorii cer garantarea preţului la lapte şi impunerea unui moratoriu asupra rambursării creditelor.

Spania: peste 3,3 milioane de şomeri

Piaţa muncii din Spania continuă să se deterioreze, cu peste 3,3 milioane de şomeri şi aproape un milion mai puţine persoane înregistrate la serviciile de asigurări sociale în ultimul an. Autorităţile nu exclud o cifră de patru milioane de şomeri până la sfârşitul anului.

Croaţia, în recesiune

Economia croată, cea mai performantă din spaţiul balcanic din afara Uniunii Europene, a început să se clatine în faţa crizei globale, analiştii afirmând că ţara a intrat din acest moment în recesiune şi trasând un scenariu pesimist pentru 2009.  Preşedintele croat, Stipe Mesic, a menţionat un eventual împrumut de la FMI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite