Corupţie electorală în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgarii sunt chemaţi mâine la urne,  în primele alegeri legislative de la intrarea ţării în Uniunea Europeană. Politicienii bulgari promit măsuri dure anticorupţie. În campanie a înflorit însă traficul cu voturi.

Eterna şi fascinanta Bulgarie George Rădulescu


Mai citeşte şi:
Bulgaria îşi alege duminică Parlamentul. Există riscul organizării unor alegeri anticipate
Sărăcia face ca un sfert dintre bulgari să-şi văndă voturile
Bulgaria verifica toti posesorii de Bentley pentru posibile cazuri de evaziune fiscala

Are cravată, călătoreşte în maşini luxoase, iar clientela sa e recrutată democratic, din toate partidele. E brokerul de voturi, „ultima invenţie bulgărească în materie de corupţie”, după cum spune un reprezentant al unui ONG de la Sofia. Aparent, munca lui e sezonieră. Dar de când cu multitudinea de alegeri şi campanii - europene, locale, parlamentare - brokerul de voturi este destul de ocupat.

30 de leva votul

Misiunea lui e simplă: să strângă pentru client cât mai multe voturi, la un preţ cât mai mic. „Un vot e plătit de partid în medie cu 100 de leva (aproximativ 50 de euro). Dar la alegătorul care-l vinde ajung cel mult 30 de leva”, spune Teodor Dechev, lider într-o organizaţie patronală. Noutatea în alegerile din acest an, adaugă el, este că brokerul nu se mai ocupă doar de un partid.

Corupţia electorală este doar una dintre feţele corupţiei de care se plâng unii bulgari. Guvernarea din ultimii patru ani, dominată de socialişti, a fost marcată de cazuri de corupţie la nivel înalt, fapt ce a determinat Uniunea Europeană să suspende milioane de euro din fondurile destinate Bulgariei.

Persoane suspectate de crimă organizată au primit imunitate temporară după ce au devenit parlamentari. Fostul ministru de interne Rumen Petkov a fost obligat să demisioneze în aprilie 2008, după ce doi foşti ofiţeri de rang înalt din poliţie au fost acuzaţi pentru că ar fi transmis informaţii unor capi ai lumii interlope. Anul trecut, Transparency International a clasat Bulgaria drept cea mai coruptă ţară din UE.

Partidul „salvator“

În aceste condiţii, nu este de mirare maniera în care un fost bodyguard, actualul primar al Sofiei, domină sondajele de opinie. Cu o imagine de justiţiar, în mai puţin de trei ani Boiko Borisov a reuşit să îşi ridice partidul la rand de formaţiune dominantă.

Boiko Borisov  şi-a început cariera politică în 2006, când a format un nou partid, GERB, prescurtare de la o denumire mai lungă: „Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei”. Un an mai târziu, GERB câştigă la mustaţă alegerile europene pentru ca la europenele de anul acesta să ajungă să-i depăşească pe principalii adversari, socialiştii.

Totuşi, procentele cu care GERB e creditat în alegerile de mâine nu sunt destule pentru a guverna de unul singur. Analiştii sunt de acord că Bulgaria va avea nevoie din nou de o coaliţie.

La marginea Europei

Autostrăzile reprezintă 2% (418 kilometri) din totalul şoselelor bulgare

Circa 25% din familiile bulgare aveau internet în 2008. Media din UE este de 54%

Principalii parteneri comerciali (2008): Germania, Turcia, Italia, Grecia, Rusia

Venit mediu brut, lunar, pe cap de locuitor: 350 de euro.

Minotaurul charismatic

Tuns scurt, bronzat, cu o figură de antrenor de karate – ceea ce a şi fost într-o anumită perioadă – Boiko Borisov este renumit pentru stilul său direct de adresare. „Sunt un om al ordinii şi îmi place să spun lucrurilor pe nume”, a declarat el recent în „Le Monde”.

Ziarul francez l-a comparat cu un minotaur – jumătate om, jumătate taur, însă un minotaur care a reuşit să-i fascineze pe mulţi bulgari. Printre atuurile lui Borisov, pe un loc fruntaş este profilul de dur pe care şi l-a construit într-o ţară în care impresia generală este că nu se mai poate face ordine decât cu forţa.

Borisov şi-a început cariera în Ministerul de Interne, unde a revenit după 1989.  Între cele două descinderi la Interne, actualul primar al Sofiei şi-a deschis o firmă de pază şi protecţie. Printre clienţii săi s-au numărat fostul preşedinte comunist Todor Jivkov, dar şi ex-regele Simeon.

image
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite