Coruptia, o problema majora a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe teritoriul Uniunii, la sfarsitul anului 2004, 68 de cazuri de anchete interne erau deschise de Oficiul de Lupta Anti-Frauda (OLAF), in plus fata de Afacerea Eurostat. Dintre institutiile UE,

Pe teritoriul Uniunii, la sfarsitul anului 2004, 68 de cazuri de anchete interne erau deschise de Oficiul de Lupta Anti-Frauda (OLAF), in plus fata de Afacerea Eurostat. Dintre institutiile UE, fruntase la numarul de investigatii deschise erau: Comisia Europeana cu 68 de cazuri, Banca Europeana de Investitii cu 7 cazuri, Agentiile UE cu 7 cazuri, Parlamentul European si Consiliul cu cate 4 cazuri fiecare. In ceea ce priveste sectoarele in care se fraudeza fondurile UE, pe primele locuri cu anchete deschise de OLAF, pana la sfarsitul anului 2004, sunt agricultura cu 95 cazuri, vamile cu 72 cazuri si fondurile structurale cu 44 de cazuri. In urma anchetelor finalizate pana in 2004, OLAF a reusit sa recupereze 198 milioane de euro.
Studiu de caz, "Comisia Santer"
Cel mai celebru caz de co-ruptie in UE este cel al fostului comisar european pentru Educatie, Cercetare, Stiinta si Tehnologie, din partea Frantei, Edith Cresson. Principalul punct din biografia sa, prima femeie-premier a Frantei, buna prietena a presedintelui Francois Mitterand care a si promovat-o, in pozitia de premier, post in care nu a reusit sa reziste decat un an de zile. Acuzatia principala in cazul Cresson a fost ca, in calitatea sa de comisar, Edith Cresson si-a angajat dentistul, Rene Berthlot, pentru consiliere in problema HIV, platindu-l timp de doi ani cu 120.000 euro din fonduri europene. In tot acest timp, tot ce a produs dentistul doamnei Cresson a fost un raport de 24 de pagini, considerat ulterior fara nici o valoare. Dupa aceea, alti sapte inalti functionari ai UE care au lucrat cu Edith Cresson au fost acuzati de frauda si abuz de incredere, intr-o ancheta condusa de un procuror belgian. Tot din aceeasi echipa de comisari europeni, Monika Wilf Mathies, comisarul pentru politica regionala din partea Germaniei, a fost acuzata de nepotism. In final, intreaga echipa prezidata de Jacques Santer (Luxembourg) acuzat si el de un management defectuos, a fost nevoita sa-si dea demisia.
Programul anticoruptie Prodi
Cel mai recent caz de mare coruptie inregistrat este Afacerea Eurostat la Comisia Europeana sub presedintia lui Romano Prodi. Eurostat, organismul de statistica al UE cu sediul in Luxembourg a fost acuzat de management defectuos, situatii contabile incorecte, si ascunderea unui milion de euro in conturi care nu puteau fi verificate de organismele UE. Eurostat a acordat si contracte unor companii acuzate la randul lor de frauda, cel mai cunoscut caz fiind al companiei Eurogramme, cu sediul in Luxembourg, acuzata ca si-a falsificat situatiile financiar-contabile pentru a putea obtine contracte pe banii UE. Scandalul a luat o atat de mare amploare, incat presa si membri ai Parlamentului European au acuzat OLAF, care era insarcinat sa investigheze cazul, ca ar fi avut cunostinta cel putin despre managementul defectuos de la Eurostat de doi ani, si ca nu a rectionat imediat. Desi Prodi venise la conducerea Comisiei cu un program care avea ca inalta prioritate combaterea coruptiei, el a refuzat sa demisioneze in urma acestui scandal. In prezent sunt inca sub investigatia OLAF, 7 cazuri legate de Afacerea Eurostat, in Franta si Luxembourg.
Maslinii din plastic, subventionati
Cetatenii de rand ai UE dovedesc cel putin la fel de multa imaginatie ca si oficialii lor. Un raport pe tema coruptiei al Universitatii din Lyon arata cum crescatori francezi de animale au cerut si obtinut multiple subventii pentru cresterea vacilor in ,pasuni muntoase deosebit de abrupte si stancoase", in care se declanseaza ,incendii" oportune si, in consecinta, sunt necesare ,primele pentru iarba". In final s-a constatat ca Directia judeteana de Agricultura nu stia numarul exact al septelului si, aparent, nu avea nici posilitatea sa verifice, deci nici nu avea cum sa stie de cate ori fusesera cerute prime si subventii pentru acelasi animal. Statistic, se constata ca in Corsica, majoritatea incendiilor au loc exact in pasunile cu bovine subventionate. Raportul a constatat practici asemanatoare in Marea Britanie, Italia si Grecia. Alte cazuri celebre sunt legate de acordarea de fonduri UE in cultivarea maslinilor in UE, maslini care, din nefericire nu exista atunci cand vin in vizita organismele de control. Anumite regiuni din Grecia si Italia produc in realitate de 3 ori mai putin ulei de masline, decat declara. Unul dintre cazurile raportate era al unui sicilian care a plantat maslini din plastic pentru a insela supravegherea aeriana.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite