Vlad Filat: Controversele în jurul cetăţeniei române pentru moldoveni sunt sterile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin promulgarea modificărilor la legea cetăţeniei, preşedintele român Traian Băsescu îşi duce la bun sfârşit o parte din promisiunile pe care le-a făcut cetăţenilor Republicii Moldova. Declaraţia îi aparţine premierului moldovean Vlad Filat.

Mai citeşte şi:


Într-un interviu acordat agenţiei NewsIn, Vlad Filat a precizat că acele controverse şi discuţii care s-au purtat, în perioada guvernării comuniste, pe marginea acestui subiect, sunt sterile.

"Patriotismul şi ataşamentul faţă de ţară nu este atributul incontestabil al deţinerii unei singure cetăţenii. Am cunoscut cetăţeni ai Republicii Moldova care au dublă cetăţenie şi are sunt adevăraţi patrioţi şi au făcut foarte multe pentru ţară. Pe de altă parte, cunosc indivizi care au doar cetăţenia Republicii Moldova şi au adus grave prejudicii statului nostru”, a subliniat şeful Executivului R. Moldova.

Fostele autorităţi comuniste de la Chişinău au adoptat în 2008 o lege prin care persoanele care deţineau şi altă cetăţenie în afară de cea moldoveană nu aveau voie să candideze sau să fie alese în funcţii din care puteau avea acces la secretul de stat. Legea îi viza cu precădere pe liderii opoziţiei democratice de atunci, mulţi dintre ei deţinând şi cetăţenia română.

Pe de altă parte, este un drept al celor care s-au născut în Republica Moldova până în anul 1940 şi al descendenţilor acestora”, a explicat Filat.

El a atras atenţia că există soluţii şi pentru alte câteva probleme bilaterale istorice, rămase moştenire de la fosta guvernare, cum ar fi cea a TVR-ului, a datoriilor istorice pentru energia electrică şi altele şi a dat asigurări că subiectele vor fi discutate cu deschidere şi disponibilitate de a găsi soluţii.


Premierul moldovean Vlad Filat este aşteptat mâine la Bucureşti. El va participa la summitul Iniţiativei Central Europene, pe care România îl găzduieşte joi şi vineri.

Potrivit lui Filat, la Bucureşti, va semna şi "Convenţia de mic trafic la frontieră". Documentul a fost negociat într-o singură la 19 octombrie şi a fost parafat la 20 octombrie la Chişinău şi avizat de Comisia Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite