Controverse în Germania: Putin primeşte un premiu politic pentru "spirite luminate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin
Vladimir Putin

O organizaţie privată germană a decis să-i atribuie un prestigios premiu politic prim-ministrului rus, Vladimir Putin.

Conceput pentru a recompensa "modele exemplare de spirite luminate şi eforturi pentru binele public", premiul Quadriga i-a fost atribuit în acest an lui Vladimir Putin, potrivit Mediafax. Premiul este decernat în fiecare an la 3 octombrie, la aniversarea reunificării Germaniei, de către organizaţia privată Werkstatt Deutschland.

"El a stabilizat şi stabilizează în continuare ţara, în interacţiune cu prosperitatea, afacerile şi identitatea naţională", se arată în motivarea juriului, citată de cotidianul Sueddeutsche Zeitung. Juriul, format din responsabili politici, ziarişti şi oameni de afaceri, a decis în ultimii ani atribuirea premiului preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, fostului preşedinte ceh Vaclav Havel sau preşedintelui sârb Boris Tadici.

Prim-ministrul rus urmează să-şi primească premiul la Berlin.

Cotidianul Sueddeutsche Zeitung apreciază însă că "militanţii pentru drepturile omului din Rusia şi intelectualii îl vor recunoaşte cu greu în această descriere pe omul forte de la Moscova", iar cotidianul Tagesspiegel afirmă, într-un editorial, că Putin, fost agent KGB care a activat în Germania de Est nu şi-a renegat niciodată trecutul în serviciile secrete sovietice şi a creat un sistem autoritar cu ajutorul căruia "şi-a consolidat în mod constant puterea în cursul ultimilor 11 ani". "Pretinsa stabilitate (a Rusiei) are un preţ ridicat: mai puţină libertate, mai puţină democraţie (...) Acest premiu este o palmă, şi nu numai pentru militanţii ruşi pentru drepturile omului", adaugă ziarul german.

Liderul grupului parlamentar ecologist, Volker Beck, a apreciat că atribuirea premiului este cinică, afirmând că această decizie îi discreditează pe laureaţii precedenţi şi îi ridiculizează pe militanţii pentru drepturile omului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite