Controversă legată de o svastică plasată în centrul oraşului Poznan: nu încalcă legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un afiş gigant pe care apare o svastică, decorează faţada unei galerii de artă din centrul istoric al oraşului polonez Poznan. Imaginea a  provocat o serie de reacţii de indignare, în special pentru autorităţile au decis să nu-l îndepărteze, întrucât nu încalcă legea.

Afişul care are înălţimea de două etaje, reprezintă o cruce gamată pe un fundal roşu, simbol identic celui folosit de Germania nazistă, alături de o femeie goală cu capul lui Mickey Mouse, încercând să reproducă opera "NaziSexyMouse" realizată de artistul italian Max Papeschi şi este folosit pentru a face reclamă unei expoziţii ce va fi deschisă în luna septembrie, transmite AFP.

Un consilier local din Poznan, principalul oraş din vestul Poloniei, a dat în judecată galeria de artă.

Pentru polonezi, svastica reprezintă moartea şi suferinţa a peste 6 milioane de oameni. Promovarea regimului nazist prin prezentarea în public a crucii gamate în chiar centrul oraşului reprezintă un act dezgustător, a comentat consilierul local Norbert Napieraj.

Proprietarii galeriei de artă invocă în apărarea lor faptul că artiştii au dreptul să reprezinte viaţa în orice fel doresc.

Scopul nostru nu este doar de a expune ci şi de a provoca, de a prezenta felul în care cultura modernă pop se raportează la realitate, a comentat Maria Czarnecka, managerul galeriei de artă, care a adăugat că afişul nu promovează sub nici o formă nazismul, fiind autorizată, conform legii, folosirea svasticii în contexte artistice sau ştiinţifice.

Instanţa a decis că afişul nu încalcă legea privind prezentarea publică a însemnelor naziste, dând dreptate reprezentanţilor galeriei de artă.

Afişul anunţă deschiderea unei noi galerii de artă la Poznan ce va găzdui în luna septembrie o expoziţie intitulată "Nuduri Anormale".

Expoziţia va include opere ale unor cunoscuţi artişti din toată lumea, puse într-un context nou şi controversat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite