Contractul populiștilor cu poporul elvețian: trimiterea acasă a infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dreapta populistă din Elveția a semnat un contract cu poporul în vederea alegerilor legislative din octombrie. Partidul promite să pună cele trei puncte ale contractului în fruntea programului său electoral.

Respingerea aderării țării la Uniunea Europeană, trimiterea acasă a infractorilor străini și oprirea imigrației masive. Acestea sunt cele trei puncte ale contractului cu poporul. Ele au fost imprimate pe un pergament, iar documentul a fost semnat de peste 200 de candidați ai Partidului Popular Elveția (SVP) - cea mai mare formațiune din Elveția - în fața a peste 1.000 de susținători, reuniți sâmbătă la Zürich.

Formațiunea a semnat un document asemănător și la precedentele alegeri, din 2007. În 2011, reducerea impozitelor a fost înlocuită cu stoparea imigrației masive.
"Avem sentimentul că imigrația este cea mai mare preocupare actuală a oamenilor", a declarat parlamentarul Christoph Mörgeli.

Cote anuale

Luna trecută, SVP a lansat o inițiativă pentru impunerea unor cote anuale de imigranți. Președintele formațiunii, Toni Brunner, a declarat atunci că Elveția a renunțat la dreptul său de a decide în privința imigrației în momentul în care a semnat cu Bruxellesul acordul de liberă circulație, în 2002. Brunner a explicat că inițiativa nu are ca scop stoparea totală a imigrației, întrucât economia elvețiană are nevoie de forță de muncă străină. Tocmai de aceea, cotele ar urma să fie stabilite în funcție de cerințele de pe piața muncii.

Celelalte partide, precum și mediul de afaceri, au respins inițiativa. SVP are la dispoziție 18 luni pentru a aduna semnăturile necesare în vederea organizării unui referendum pe această temă.

Beneficiile, mai mari decât neajunsurile


Un sondaj recent plasa imigrația printre principalele preocupări ale elvețienilor. Majoritatea s-a pronunțat pentru o limitare a numărului de imigranți din UE, de teama suprapopulării. Pe de altă parte, respondenții au recunoscut că beneficiile aduse de imigranți sunt mai importante decât neajunsurile provocate de aceștia. În prezent, 22% dintre rezidenții din Elveția sunt străini.

Citește și:

Elveţia: Cerşetorii români invadează oraşul Lausanne

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite