Consiliu de stabilitate pentru supravegherea zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german al Economiei, Philipp Rösler, vrea un control asupra modului în care ţările din zona euro îşi cheltuie banii.


Ministrul german al Economiei, Philipp Rösler, a propus ieri crearea unui „consiliu de stabilitate" pentru ţările din zona euro, pentru a le ajuta în direcţia unei mai mari competitivităţi. „Nu este suficient să acordăm ajutoare, avem responsabilitatea de a crea un nou pact de stabilitate pentru Europa", a afirmat Rösler, liderul FDP născut în Vietman.

Consiliul ar urma să le şi sancţioneze pe cele indisciplinate, fără a consulta guvernele statelor respective. În cazuri extreme, acest consiliu - după modelul existent în Germania pentru supravegherea situaţiei financiare a landurilor - ar putea decide cum pot fi cheltuite mai bine fondurile structurale europene.

Teste de competitivitate

Rösler vrea „teste de competitivitate" pentru a stabili daca o ţară ştie să-şi administreze finanţele. „Trebuie să existe consecinţe, când o ţară pică testul", a precizat liderul FDP.
Rösler a mai pledat pentru includerea unui plafon de îndatorare în constituţiile tuturor ţărilor din zona euro, tot după model german. Aceste măsuri ar creşte competitivitatea zonei euro şi ar duce la recâştigarea încrederii pieţelor financiare.

Citeşte şi: Ajutor de incompetenţă: UE ne reduce cofinanţarea

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite