Consilieri de integrare avem, dar nu stim sa-i folosim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe langa ministerele, agentiile si prefecturile din Romania sunt angajati un numar de circa 430 de consilieri specializati pe probleme de integrare. Acesti oameni ar trebui sa fie consultati pe

Pe langa ministerele, agentiile si prefecturile din Romania sunt angajati un numar de circa 430 de consilieri specializati pe probleme de integrare. Acesti oameni ar trebui sa fie consultati pe probleme europene. Dar, dintr-un studiu intern al MIE a reiesit faptul ca ei nu sunt "folositi" de institutiile la care sunt afiliati, ca sunt uneori repartizati la directii si institutii neadecvate si nu in ultimul rand ca procesul de comunicare cu MIE este ineficient. Saptamana trecuta, MIE a organizat prima conferinta anuala a corpului consilierilor de integrare europeana, scopul acesteia fiind identificarea si solutionarea dificultatilor pe care acestia le intampina in desfasurarea activitatii lor in ministerele de linie, dar si in prefecturi.
Scheele cunoaste vorba romaneasca: "prea multa initiativa strica"
Bun cunoscator al realitatilor din Romania, Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat ca ,stie ca o problema a administratiei publice este faptul ca angajeaza oameni noi fara a le crea intotdeauna si un mediu propice de lucru. Uneori nu li se spune care este fisa postului, alteori sunt pusi sa faca ce nu vor altii, iar alteori li se spune ca prea multa initiativa strica". Diplomatul european a subliniat ca initiativa combinata cu responsabilitatea si competenta poate produce mult dorita schimbare in bine, modernizarea administratiei publice din Romania. Scheele a cerut euroconsilierilor sa devina un fel de ambasadori ai UE in administratia publica. Reforma administratiei publice este un element esential al procesului de integrare in Uniunea Europeana. Acest lucru a fost cerut cu insistenta si in ultimul raport al Comisiei Europene, care a semnalat faptul ca administratia romaneasca nu se ridica la standarde europene si sufera inca de birocratie si rigiditate.
Cum ii fidelizam
"Din ianuarie 2007, romanii vor locui intr-un nou stat, guvernat de reguli noi. In acest sens, rolul consilierilor de integrare europeana este esential, intrucat acestora le revine sarcina de a transmite populatiei, intr-un limbaj accesibil, informatia europeana", a declarat ministrul integrarii, Anca Boagiu. Ea este constienta ca acesti tineri, dupa ce dobandesc un bagaj de cunostinte si obtin diverse burse europene, ,zboara" din tara si se angajeaza in institutiile europene sau la firme private. Pentru administratia romana este o pierdere nu numai in materie de profesionisti, ci si financiara. Boagiu le-a transmis consilierilor de integrare ,ca plecarea expertilor din tara nu ajuta cu nimic Romania", dar statul roman ar trebui sa se gandeasca si la o forma de ,fidelizare" a lor. Secretarul de stat in MIE, Leonard Orban, a subliniat si el "ca Romania are nevoie de conectare deplina la politicile UE, nu numai la acquis-ul comunitar, ci si la practicile din UE".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite