Moldova: opoziţia la egalitate cu Partidul Comuniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Comuniştilor din R.Moldova ar obţine 31,1 la sută din voturi în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, potrivit unui nou sondaj de opinie realizat de Institutul de Politici Publice, în cooperare cu CBS AXA şi IMAS, şi finanţat de Fundaţia Soros Moldova.

Pe locurile doi şi trei s-ar clasa Partidul Liberal din care face parte şi primarul Dorin Chirtoacă, cu 13,2 la sută, respectiv Partidul Democrat condus de Marian Lupu, cu 9,6 la sută. Ultima formaţiune care trece de pragul electoral ar fi Partidul Liberal Democrat, cu 7,2 la sută.

Surpriza barometrului o constituie rezultatele înregistrate de Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean, care nu ar trece de pragul electoral şi ar acumula doar 2,6 la sută. Partidul Social Democrat ar obţine 1 la sută, Partidul Popular Creştin Democrat, 0,9 la sută, iar Uniunea Centristă din (Republica) Moldova, 0,7 la sută. Procentul celor nehotărâţi este de 22,4 la sută, al celor care nu doresc să răspundă este de 6,3 la sută, iar 4,8 la sută dintre respondenţi au anunţat că nu vor participa la vot.

Potrivit acestor date, opoziţia din Republica Moldova se află la egalitate de mandate cu Partidul Comuniştilor (PCRM), diferenţa fiind de doar două mandate în favoarea formaţiunii lui Voronin. PCRM ar acumula 51 de mandate de deputat, fiind urmat de Partidul Liberal (PD) cu 22 de mandate, Partidul Democrat din Moldova (PDM) - 16 mandate, iar Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)- 12 mandate.

Acestea sunt datele calculate de agenţia UNIMEDIA în baza formulei d’Hondt, reieşind din rezultatele în procente oferite de Barometrul de Opinie Publică, prezentat ieri, la Chişinău. Astfel, PCRM nu va putea să aleagă singur preşedintele ţării (e nevoie de 61 de voturi ale deputaţilor) şi nici să formeze singur guvernul (e nevoie de 52 de mandate de deputat).

Majoritatea partidelor, inclusiv comuniştii, au contestat aceste date furnizate de Barometrul de Opinie Publică realizat de Institutul de Politici Publice.

Preferaţii moldovenilor la preşedinţie

Marian Lupu - 21,7 %
Zinaida Greceanîi- 21,2%
Dorin Chirtoacă – 11%
Vlad Filat - 6,7%
Serafim Urechean - 2,9%

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite