Comuniştii moldoveni s-au plâns UE că Traian Băsescu susţine direct AIE în campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii din R.Moldova au adresat o scrisoare mai multor instituţii europene în care îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu că susţine public AIE în alegerile care vor avea loc la Chişinău, precizând că acestea pun sub semnul întrebării "sinceritatea disponibilităţii observatorilor europeni de a contribui la un proces electoral democratic, liber".

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a publicat, marţi, pe site-ul oficial, "o adresare" în atenţia Comisiei Europene, Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Reprezentatului special al UE şi amabsadorilor statelor membre.

Comuniştii au fost deranjaţi de afirmaţiile pe care preşedintele Traian Băsescu le-a făcut duminică, la Pro TV, de susţinere a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) - coaliţia celor patru partide prooccidentale aflată la putere la Chişinău de aproximativ un an, care a pus capăt celor opt ani de guvernare comunistă. "Politica externă românească, eu, mizăm pe Alianţa pentru Europa (Alianţa pentru Integrare Europeană - n.r.), alianţa aflată acum la putere, pentru că ea a făcut o politică ce a permis materializarea efortului nostru de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană. Şi vă pot spune că suntem dispuşi, pentru a consolida credibilitatea acestei alianţe, să facem chiar eforturi diplomatice publice", a declarat şeful statului. El a precizat că aceste eforturi diplomatice ar putea viza un acord de tranzit, de reglare a modului de circulaţie peste frontieră. Preşedintele României a arătat că acest demers ar putea fi făcut de România pentru a crea o şansă în plus Alianţei pentru Integrare Europeană în raport cu comuniştii, arătând cetăţenilor din Republica Moldova că ei au fost capabili să negocieze cu România un astfel de acord.

Comuniştii afirmă că preşedintele Traian Băsescu a făcut această declaraţie "imediat după publicarea informaţiei pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al României cu privire la finanţarea de stat din partea României, pe durata mai multor ani, a publicaţiilor şi altor mass-media din Republica Moldova, bine cunoscute prin orientarea lor politică şi nemijlocit politica informaţională".

PCRM consideră că acţiuni de acest gen ale unui şef de stat membru UE în plină campanie electorală din Republica Moldova nu doar că discreditează statutul şi calitatea observatorilor europeni la aceste alegeri parlamentare, ci "pun sub semnul întrebării însăşi sinceritatea disponibilităţii observatorilor europeni de a contribui la un proces electoral democratic, liber şi transparent în baza unor standarde obiective şi echidistante".

Comuniştii mai spun că asemenea declaraţii pot fi infirmate doar prin condamnarea publică a  acestor declaraţii ale preşedintelui României de către reprezentanţii oficiali ai Uniunii Europene în Moldova, la fel ca şi ai Comisiei Europene.

În replică, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, a spus că "politicienii au propriile viziuni. Declaraţiile lui Băsescu au la bază relaţiile bune cu Republica Moldova şi dorinţa de a vedea acastă relaţie continuată. Totodată, cred că nu e prea înţelept de a susţine o forţă politcă sau alta înaintea alegerilor. Cetăţenii trebuie să hotărască  independent pentru cine vor vota", a declarat reprezentantul UE.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi preşedintele Comsiei de politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, s-au pronunţat, recent, pentru semnarea unui acord privind frontiera cu Republica Moldova, ambii precizând că textul documentului este aproape finalizat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite